Slađana Ujić ponosna na krsni kolač za slavu Rogatice: Hljeb sa željom za spas srpskog roda

S. M.
Slađana Ujić ponosna na krsni kolač za slavu Rogatice: Hljeb sa željom za spas srpskog roda

ROGATICA - Kada sam na Borikama kao pobjednik takmičenja za najljepši krsni kolač dobila priliku da uradim ovaj neizostavni simbol krsne slave za Preobraženje Gospodnje, slavu opštine Rogatica, istovremeno sam bila srećna i zadovoljna, ali sa dozom straha - da li ću kvalitetno uspjeti odgovoriti datoj obavezi.

Riječi su to predsjednice Udruženja žena “Snop” u mjesnoj zajednici Gučevo, Slađane Ujić.

- Sada kada je, evo, sve ovo prošlo ja sam prezadovoljna i blagodarim bogu na ovoj prilici - kaže Slađana.

Kolač koga je pripremila od svih je visoko ocijenjen, a u njega je kaže unijela svu svoju ljubav i iskrene želje za preobraženje i ujedinjenje srpskog naroda te da se i ubuduće, mnogo godina, sabira oko Preobraženja.

- Počela sam ga mijesiti sa molitvom svetitelju kome je namijenjen, a onda svojom rukom, bez bilo kakvih pomagala i prečica, srcem vođena prvo sam uradila pletenicu koja je simbol Svete trojice, a kojom sam prekrstila  pripremljeno tijesto u kome nema ništa drugo osim brašna, soli i nešto germe. Neizostavna je i vinova loza i burence sa vinom, kao simbol krvi Hristove, svijeća i simbol knjige - koji predstavlja sveto Jevanđele. Tu je i žito, ljiljani kao cvijet koji se pominje i u Starom i u Novom zavjetu i simboliše neporočnost Majke božije, odnosno čistotu, nevinost i nadu. Kao ukras na kolaču su i dva goluba, koji su simboli dvije prirode Gospoda Isusa Hrista – božansku i čovječansku. Na mom kolaču bila je i jedna ruža koja, po mom skromnom osjećanju, podsjeća na miris raja - objašnjava Slađana.  

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana