Skupština u Višegradu između budžeta i raspuštanja

Darko Momić
Skupština u Višegradu između budžeta i raspuštanja

VIŠEGRAD - U Višegradu se nastavlja sukob između većine u Skupštini ove lokalne zajednice okupljene oko SDS-a i načelnika opštine Mladena Đurevića iz SNSD-a.

Iz skupštinske većine najavljuju da će u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu Republike Srpske predložiti i usvojiti budžet za ovu godinu, dok načelnik odgovara da su sve odluke koje donosi, kako kaže, tzv. većina nelegalne i nezakonite.

Đurevićev protivkandidat na prošlogodišnjim lokalnim izborima i funkcioner SDS-a Brane Smiljić kaže da član 38. stav 6. Zakona o budžetskom sistemu RS omogućava skupštini da usvoji budžet.

- Taj član kaže da “ukoliko izvršni organ opštine ili grada najkasnije do 31. marta tekuće fiskalne godine ne pripremi i ne dostavi prijedlog budžeta na usvajanje, skupština opštine ili grada može samostalno da pripremi i usvoji budžet”. Pošto načelnik Đurević, koga su predstavnici skupštinske većine molili da predloži budžet, to nije uradio, vrlo brzo će odbornici koji su formirali većinu i konstituisali Skupštinu predložiti budžet - kaže Smiljić.

On tvrdi da je razlog zbog kojeg načelnik Đurević nije predložio budžet to što je pokušavao da obezbijedi skupštinsku većinu i “kupi” nekog od odbornika, ali bez uspjeha.

S druge strane, Đurević kategorično odbacuje sve optužbe i kaže da on nije predložio budžet zato što nije imao kome da ga predloži, jer Skupština nije konstituisana u skladu sa zakonom, Statutom i Poslovnikom.

- Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS naložilo je da se u roku od 15 dana otklone utvrđene nepravilnosti u postupku konstituisanja Skupštine opštine. Međutim, tzv. većina se oglušila o to i održala je drugu, pa i treću sjednicu. Zbog toga je ministarstvo poslalo novi dopis u kojem navodi da će biti prinuđeno da obustavi primjenu svih akata nelegalne skupštine i upozorilo da se ne zakazuju sjednice dok se ne otklone utvrđene nepravilnosti, ali odbornici okupljeni oko SDS-a su se potpuno oglušili o stavove resornog ministarstva - kaže Đurević.

On dodaje da je otvorena mogućnost za raspuštanje lokalnog parlamenta zato što nije konstituisan u zakonskom roku.

- Zakon kaže da Narodna skupština RS na prijedlog Vlade Srpske može da raspusti lokalni parlament ako se ne konstituiše u roku od tri mjeseca od dana potvrde izbornih rezultata. Taj rok je prošao 15. marta i ja čekam šta će odlučiti nadležni organi - kaže Đurević.

Kada je riječ o mogućnosti da Skupština u skladu sa članom 38. Zakona o budžetskom sistemu predloži i usvoji budžet, on kaže da Ministarstvo finansija mora dati saglasnost na prijedlog budžeta.

- Ne želim ništa da prejudiciram i držim se mišljenja Ministarstva uprave i lokalne samouprave koje je, kao što sam i rekao, konstatovalo da su utvrđene nepravilnosti u postupku konstituisanja SO Višegrad - kaže Đurević.

Tijesna većina

Konstitutivna sjednica Skupštine opštine Višegrad, čiju je zakonitost osporilo resorno ministarstvo, održana je 12. januara ove godine.

Tijesnu većinu u Skupštini, koja broji 21 odbornika, formirala su četiri odbornika SDS-a i po jedan PDP-a, NDP-a, DNS-a, Pokreta za Višegrada, SPS-a, Naroda i pravde i SNS-a. Za predsjednika SO je izabran Muhamer Sofović iz NP-a, a za potpredsjednika Marko Ristić iz SPS-a. U opoziciji je ostalo sedam odbornika SNSD-a, po jedan Ujedinjene Srpske i SDA i nezavisni odbornik Mladenko Tasić, koji je izabran kao kandidat DNS-a, ali je napustio tu stranku i priključio se NPS-u Darka Banjca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana