Skupština opštine Kotor Varoš odbila nalog za smjenu načelnika

Darko Gavrilović
Skupština opštine Kotor Varoš odbila nalog za smjenu načelnika

Kotor Varoš - Četiri vršioca dužnosti načelnika odjeljenja u opštini Kotor Varoš ostaju i dalje na tim funkcijama jer je Skupština opštine juče odbila prijedlog načelnika opštine Zdenka Sakana da budu razriješeni.

Sakan, koji je kadar PDP-a, predložio je da budu razriješeni načelnici Odjeljenja za finansije Dragana Petrušić (PDP), Odjeljenja za prostorno uređenje Boris Marković (PDP), Odjeljenja za društvene djelatnosti Nemanja Panić i Odjeljenja za privredu Predrag Tešić (SP). Taj prijedlog je uslijedio kako bi bilo sprovedeno rješenje Upravne inspekcije Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS, koja je utvrdila da načelnicima nedostaju adekvatne diplome, radno iskustvo ili položen stručni ispit, što su uslovi za rad u upravi. Zbog toga je naloženo da Skupštini opštine bude predloženo njihovo razrješenje i zaprijećeno prekršajnom prijavom ukoliko to ne bude učinjeno.

Dan prije sjednice bilo je izvjesno da će pomenuta četvorka biti razriješena, ali ne i kako će biti popunjena upražnjena mjesta, zbog čega je na sjednici i došlo do preokreta. Odbornici vladajuće koalicije koju čine SDS, PDP, SDA i SP nisu prihvatili Sakanov prijedlog za razrješenje jer on nije predložio imenovanje novih vršilaca dužnosti načelnika. Odbornici petog člana koalicije, DNS-a, nisu prisustvovali sjednici, dok su za smjene glasali opozicioni SNSD i Lista "SRS - Srpska u sigurne ruke".

Pred Sakanom, međutim, i dalje ostaje zadatak da sprovede rješenje inspekcije i da vršioci dužnosti načelnika koji ne ispunjavaju uslove za te pozicije budu razriješeni.

Sakan je rekao da će opština nastaviti normalno da funkcioniše i da odlukom skupštinske većine nije prekršen zakon.

- Sve procedure će biti sprovedene u skladu sa zakonom i poštovaćemo rokove o razrješenju četiri načelnika i imenovanju novih - naglasio je Sakan.

Opozicioni odbornici su istakli da je odluka skupštinske većine skandalozna i da predstavlja nepoštivanje institucija RS.

- Ovo što su uradili je neviđena lakrdija. Nevjerovatno je da ne žele da ispoštuju nalog inspekcije i da se na ovakav način ponašaju prema institucijama RS. Apelujemo na institucije da ne dozvole da rješenje inspekcije ne bude sprovedeno. Mi smo tražili da dnevni red bude dopunjen i tačkom koja se odnosi na imenovanje novih načelnika jer je to zakonska obaveza - rekao je šef kluba odbornika SNSD-a Branko Ponorac i dodao da je došlo i do pucanja skupštinske većine.

Šef kluba odbornika Liste "SRS - Srpska u sigurne ruke" Slavko Đukić kaže da je neprincipijelna skupštinska većina, koju osim stranaka Saveza za promjene čine SDA, DNS i SP, djelovala konfuzno i bez adekvatnog rješenja.

- Pokazalo se da ovakva većina ne može funkcionisati. Odluka da ne smijene načelnike i ne postupe po nalogu inspekcije je neozbiljna i nezakonita. Posljedice će morati snositi onaj ko je odgovoran za izvršenje, a očekujemo i ponovnu reakciju nadležnog ministarstva - ističe Đukić.

Jedini koji je prošao skener inspektora je vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove Slobodan Gelić iz SDS-a. Naknadno mu se pridružio i stranački kolega na čelu Odjeljenja za opštu upravu Slaven Momić, koji je nakon što je inspekcija utvrdila da ne ispunjava uslove položio stručni ispit i stekao pravo da ostane na funkciji.

Sekretar i priznanja

Odbornici su imenovali Snežanu Jurić za sekretara Skupštine opštine, koja je do sada bila vršilac dužnosti.

Prihvaćen je prijedlog Komisije za priznanja i nagrade da Zlatna povelja povodom Dana opštine bude dodijeljena predsjedavajućem Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću i višem asistentu na Arhitektonsko-građevinskom fakultetu u Banjaluci Slavku Vasiljeviću iz Kotor Varoša, a da posebna zahvalnica bude uručena Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana