Skupština grada Doboja usvojila budžet za narednu godinu, opozicija bojkotovala

NN
Foto: Arhiva

DOBOJ- Odbornici starog saziva Skupštine grada Doboj usvojili su danas, iza zatvorenih vrata, budžet za narednu godinu u iznosu od 47.812.000 KM, a opozicioni odbornici su bojkotovali treću posebnu sjednicu parlamenta jer je tvrde nezakonita s obzirom da su mandati odbornicima istekli.

"CIK nije odobrio održavanje ovakvih skupština, i smatramo da će poništiti sve odluke kako u Doboju, tako i u drugim mjestima gdje su održane ovakve nezakonite sjednice skupštine. Ne vidim šta je toliki problem s obzirom da će većina opština i gradova u RS preći na privremeno finansiranje, zašto to ne bi i grad Doboj", kazao je Vedran Gligorić, odbornik SP-a, jedan od šest odbornika (troje socijalista, te po jedan odbornik SDS-a, PDP-a i DNS-a) koji nisu prisustvovali sjednici.

Oni su se medijima obratili ispred skupštinske sale.

"Na osnovu mojih saznanja koje sam dobio iz CIK-a nama su mandati istekli prije mjesec dana, samim tim mi više nemamo pravo da odlučujemo o budžetu grada Doboja", kaže Dejan Kovačević, odbornik DNS-a.

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić (SNSD) poručio je da nema ništa nezakonito u tome što su odbornici izglasali najvažniji dokument za funkcionisanje ove lokalne zajednice, te podsjetio na raniju odluku Suda BiH. 

"Svakako Sud BiH, kada su izbori prolongirani mimo zakona na 45 dana, je rekao do izbora novih odbornika, tj. gradonačelnika i načelnika mi ćemo premostiti taj period, i upravo mi smo danas premostili taj period da građani ne bi ispaštali. Mi smo kompletnu proceduru proveli, od nacrta, javne rasprave, saglasnosti Ministarstva finansija i 2021. godina ima najznačajniji dokument, a to je budžet grada, i ovo smo upravo uradili iz razloga što ne želimo da građani osjete bilo kakve posljedice nakon političkih odluka CIK-a", rekao je Jerinić.

U praksi već postoje slučajevi, kažu u rukovodstvu Skupštine grada da stari saziv nesmetano funkcioniše.

"Imamo primjer gdje Vlada FBiH u Sarajevu funkcioniše 2,5 godine u starom sazivu, Mostar funcioniše evo dvanaest godina u starom sazivu, tako da ovo što smo mi odradili je sve po pe esu iz razloga što ne znamo hoće li biti ponovljeni izbori i kada će biti ponovljeni. Grad Doboj mora da funkcioniše. CIK kad donese svoju odluku mi ćemo ispoštovati i to je to", kazao je Murvet Bajraktarević, potpredsjednik Skupštine grada.

Treća posebna sjednica Skupštine grada sa četiri tačke dnevnog reda trajala je rekordnih osam minuta, a novinari nisu mogli prisustvovati zasjedanju iz, kako je rečeno, epidemioloških razloga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana