Skupština grada Bijeljine: Gradonačelnik da predloži mjere za smanjenje zagađenja vazduha

Srna
Foto: Srna

BIJELjINA - Skupština grada Bijeljina zadužila je gradonačelnika Bijeljine Ljubišu Petrovića da zajedno sa stručnim licima iz oblasti ekologije pripremi prijedlog mjera da bi se do naredne sezone grijanja smanjilo zagađenje vazduha jer je neprihvatljivo da Bijeljina bude najzagađenija u Evropi.

Ovakav zaključak jednoglasno je usvojen na skupštinskom zasjedanju 3. marta, a njime je gradonačelnik obavezan da prijedlog mjera pripremi u roku od 90 dana, kao i prijedlog načina njihovog finansiranja, saopštio je Stručni tim Skupštine grada.

Stručni tim je napomenuo da u budžetu trenutno nema opredjeljenih sredstava za ovu namjenu i da Grad, u saradnji sa resornim ministarstvima, treba razmotriti sve mogućnosti korištenja grantova i povoljnih kredita međunarodnih institucija, EU i drugih institucije i organizacija na regionalnom i republičkom nivou.

U saopštenju su podjetili da se predsjednik Skupštine Aleksandar Đurđević, koji je predložio usvajanje zaključka, obavezao da u roku od 30 dana od prijema prijedloga mjera sazove tematsku sjednicu parlamenta o ovom pitanju.

"Cilj je da se do naredne grejne sezone eliminiše što veći broj uzročnika zagađenja i zaštiti zdravlje ljudi, jer je neprihvatljivo da Bijeljina bude najzagađeniji grad u Evropi", navodi se u saopštenju.

Stručni tim je podsjetio da su kao eventualne mjere do sada pominjane uvođenje olakšica i subvenicija građanima i privrednicima koji grade objekte ili da u već izgrađenim instaliraju ekološki prihvatljive načine grijanja poput toplotnih pumpi i geotermalne energije, korištenje biomase, solarne energije.

Pominjano je i priključenje gradske toplane na gas i izmiještanje van gradske zone, razvijanje gradskog prevoza i niz drugih mjera.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana