Skupa stočna hrana isušuje “rijeku mlijeka”

Sreten Mitrović
Skupa stočna hrana isušuje “rijeku mlijeka”

ROGATICA - I pored konstantno niske otkupne cijene mlijeka poljoprivrednici u Rogatici povećavaju proizvodnju, što potvrđuje podatak da je za šest godina količina isporučena mljekarama utrostručena, ali je sudbina ove grane neizvjesna, jer cijena stočne hrane ne prestaje da raste.

Prema podacima opštinskog Odjeljenja za lokalni razvoj, privredu i društvene djelatnosti, 2015. godine proizvedeno je i mljekarama predato nepunih 426.000 litara. Već 2017. godine taj broj je skočio na 690.000 litara, dok je lani dostigao 1,132 miliona litara mlijeka.

Povećanje otkupljenih količina rezultat je i stalnog povećanja broja proizvođača, kojih je sada više od stotinu. Međutim, mljekari poručuju da je izvjesno smanjenje proizvodnje, ali i broja farmera, dok je god litar mlijeka 50 feninga, a troškovi proizvodnje rastu čak u trocifrenim procentima.

Drago Karišik iz Gučeva, koji se sa 70.887 isporučenih litara našao među top deset najvećih proizvođača u prošloj godini, kaže da su zasluge za to povećan broj muznih krava i pasminskog sastava grla.

- Trenutno imam 13 grla češke i austrijske visokomliječne simentalke, koje uz dobru ishranu i njegu, koju zasad nekako obezbjeđujem, daju “rijeku mlijeka”. Hoće li i dalje tako ići veliko je pitanje. Razlog je nenormalno i stalno povećanje cijena stočne hrane, posebno koncentrata bez kojeg nema dosta i kvalitetnog mlijeka - priča Karišik.

Dodaje da je kilogram koncentrata sa 0,48 otišao na 0,82 maraka, a cijena mlijeka povećana je za svega 0,05 maraka po litru.

- Sada je bala sijena sa prirodnih livada četiri, a prošle godine bila je ispod dvije marke. Slično je i sa ostalom stočnom hranom, što direktno utiče na proizvodnju mlijeka, a time i na zaradu uzgajivača krava, koja nikada nije bila adekvatna uloženom trudu i troškovima - kaže Karišik.

Na isplatu od otkupljivača i subvencije nema zamjerki.

- Što se tiče mljekare “Pađeni”, ja nemam zamjerki. Sve što proizvedem i predam uredno, ali ponekad sa malo zakašnjenja plate. I država izvršava obećano i otud razlog da sam za godinu dana proizvodnju povećao za više od 5,5 puta - istakao je Karišik.

Zbog povećanja cijena stočne hrane, posebno koncentrata, na mukama je i Vitomir Perišić, koji je lani isporučio 33.777 litara mlijeka.

- Koncentrat bi trebalo da zamijeni povećana proizvodnja travnodjetelinskih smjesa, ali i tu su cijene kočnica zbog poskupljenja vještačkog đubriva i nafte. To će sigurno uticati na sjetvu, a time i na količinu travnodjetelinskih hranjiva. To opet znači manje mlijeka i manje zarade nas proizvođača, pogotovo ako bi se, ne daj Bože, ponovila prošlogodišnja suša - kaže Perišić.

Rekorderi

Rekorder po količini isporučenog mlijeka je 2020. godine bila porodica Vitomir sa farmom u selu Dobrašina. Prošle godine primat je preuzela farma “Kajtaz” sa Piskavica u mjesnoj zajednici Berkovići, koja je mljekari “Pađeni”, sa kojom ima dugoročno ugovorenu saradnju, predala 144.000 litara ili za 157 odsto više nego godinu ranije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana