Školsko zvono spremno dočekuje đake u Srbiji u Gornjoj Crkvini kod Šamca

Anita Janković
Školsko zvono spremno dočekuje đake u Srbiji u Gornjoj Crkvini kod Šamca

Šamac - Osnovna škola "Crkvina" u Gornjoj Crkvini kod Šamca, koja je potpuno uništena u majskim poplavama 2014. godine, dočekaće đake u drugom polugodištu sa novim nazivom "Srbija" i modernom zgradom koja je nikla na temeljima stare škole.

Odluku o novom imenu donijela je Vlada RS na zahtjev rukovodstva škole, a vodila se pomoći koju je Vlada Srbije obezbijedila za izgradnju nove zgrade. Radovi su privedeni kraju uz pomoć međunarodne organizacije UNDP.

"Srbija" će u ponedjeljak dočekati 225 đaka sa novim školskim namještajem i opremom. Kabineti, toaleti, hodnici, zbornica i biblioteka, koji su raspoređeni na dva sprata, urađeni su po posljednjim standardima.

Direktor škole Mara Đokić kaže da nestrpljivo čeka da čuje graju i smijeh u školskom dvorištu.

- Čekali smo, vjerovali i konačno dočekali novu zgradu. Vrijedjelo je svakog minuta. Kada nakon gotovo dvije godine čekanja pogledam koliko je škola lijepa i moderna, a iznad svega funkcionalna, obuzme me milina. Ušuškana među omorike, obasjana suncem, puna topline i svjetlosti, škola je spremna da prihvati đake - kaže Đokićeva, koja je svakodnevno dolazila na gradilište i gledala kako zidine stasavaju u prelijepu zgradu u nepreglednoj posavskoj ravnici.

Osim što će znanje ubirati u najboljim mogućim uslovima, velika olakšica za đake je i što više neće morati da putuju.

- Do sada su morali putovati u Šamac i nastavu pohađati u prostorijama srednje škole "Nikola Tesla". Iako je troškove prevoza snosio UNDP, učenicima je dosadilo putovanje i seljakanje - rekla je Đokićeva.

Oduševljenje ne krije ni nastavnik razredne nastave Savo Todorović, koji kaže da je poplava mnogo toga odnijela stanovnicima RS, naročito Šamčanima, ali im je donijela i školu koje se ne mogu nagledati.

- Sve što učenik i prosvjetni radnik može da poželi škola "Srbija" ima. Djeca su svaki dan zapitkivala kada će biti gotova, a radost i oduševljenje će dostići vrhunac kad ušetaju na vrata i vide šta ih čeka - radosno govori Todorović.

Priča da jedva čeka počasni čas sa svojim đacima u toploj i savremeno opremljenoj učionici.

- U novom ambijentu ćemo raditi s pjesmom i zaboraviti ružne stvari kroz koje smo prolazili zbog poplava - poručuje Todorović i dodaje da je nova škola drugi dom za mališane sedam okolnih sela.

Stara montažna školska zgrada, sagrađena 1967. godine, za vrijeme poplava u potpunosti je uništena, a đaci su bili prinuđeni da nastavu pohađaju u prostorijama Mjesne zajednice Kruškovo polje i halama na imanju porodice Maslić. Škola "Srbija" je trebalo da bude završena početkom septembra prošle godine, ali je došlo do pomjeranja roka nakon što je UNDP otkazao radove jer su ustanovljeni nedostaci kod prvog izvođača.

Obnova škola

U okviru programa za oporavak od poplava koji finansira EU do sada je uloženo oko 15 miliona maraka u obnovu 58 obrazovnih ustanova u RS. Sanirano je 19 srednjih i 39 osnovnih škola u Banjaluci, Bijeljini, Čelincu, Derventi, Doboju, Gradišci, Kostajnici, Kotor Varošu, Laktašima, Modriči, Novom Gradu, Petrovu, Prijedoru, Srpcu, Šamcu, Šekovićima i Zvorniku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana