Škole u prirodi pišu više ocjene

Milijana Latinović
Škole u prirodi pišu više ocjene

Banjaluka - Škole u prirodi i izleti koje škole organizuju u Republici Srpskoj pokazali su se kao pun pogodak, jer đaci na taj način mnogo lakše savladavaju lekcije i upijaju znanje, a rezultat su više ocjene u dnevnicima.

Škole u prirodi organizuju se za učenike od prvog do petog razreda u aprilu ili maju, a izleti krajem septembra i nisu obavezni, već o njima odlučuju direktori koji ih uvrštavaju u program rada, a u dogovoru sa roditeljima. Troškove obilaska destinacija kao što su Nacionalni park "Kozara", rodna kuća Petra Kočića u Stričićima kod Banjaluke, Andrićgrad i Tjentište, snose roditelji.

- Škole u prirodi se organizuju na teritoriji RS ili FBiH i mogu trajati do deset dana. Za učenike od prvog do trećeg razreda izleti se organizuju na destinacijama koje su od škole udaljene najviše do 30 kilometara - istakli su u Ministarstvu prosvjete i kulture RS i dodali da se izleti planiraju godišnjim planom rada škole.

Osnovci iz Semberije u okviru jednodnevnih izleta svake godine posjećuju okolinu Bijeljine, Nacionalni park "Kozara", te znamenitosti Banjaluke i Doboja.

- Mnogo više efekta ima učenje u prirodi, kada đaci uživo vide ono o čemu se piše u udžbenicima. Raspoznaju ptice, biljke i životinje, upoznaju gradove i istorijske znamenitosti. Izleti i škole u prirodi idealna su prilika da učenici upoznaju Srpsku - rekla je predsjednica Aktiva direktora osnovnih škola na području Bijeljine Milica Perković i dodala da se cijene izleta kreću od 15 do 40 KM, u zavisnosti od destinacije.

Direktor banjalučke Osnovne škole "Sveti Sava" Miroslav Popržen kaže da su učenici petog razreda ove škole prije dva dana išli na izlet na Kozaru.

- Đaci kroz igru uče određene lekcije iz istorije, geografije ili biologije, u zavisnosti od lokacije na kojoj borave. Neizostavan dio svakog izleta su i sportska takmičenja - rekao je Popržen i dodao da većina učenika ide na izlete.

Da određene lekcije iz prirode ili geografije đaci mnogo bolje savladaju na licu mjesta, potvrđuje i pedagog u bijeljinskoj Osnovnoj školi "Meša Selimović" Mila Kovačević.

- Evidentno je da učenici bolje razumiju određene lekcije nakon što vide u prirodi ono što je napisano u knjigama. Pokazuju to i ocjene nakon škole u prirodi i izleta - rekla je Kovačevićeva.

Tjentište, manastiri Dobričevo i Tvrdoš, Prebilovci i Andrićgrad najčešće su destinacije koje obilaze osnovci iz Trebinja.

- Upoznavanje sa prirodom i znamenitostima kako našeg grada, tako i drugih krajeva RS i socijalizacija djece osnovni su ciljevi izleta koje organizujemo. Učenicima je uvijek zanimljivo kada posjećuju mjesta na kojima ranije nisu bili i brže usvajaju znanja učeći u prirodi - rekao je direktor trebinjske OŠ "Sveti Vasilije Ostroški" Milorad Nadaždin.

Iako se slažu da su škole u prirodi veoma korisne za djecu, roditelji smatraju da bi cijena ovih putovanja mogla da bude niža.

- Za nekoliko dana škole u prirodi plaćamo 300 - 400 KM, što je zaista puno. Ako se već svi slažemo da su ovakvi vidovi učenja korisni za djecu, zašto se oni onda ne učine pristupačnijim? Mnogi roditelji ne mogu da priušte svojoj djeci ovakva putovanja - rekla je majka jedanaestogodišnjaka iz Banjaluke.

Izleti izvan RS

Prema Pravilniku o izvođenju izleta, školama koje se nalaze u pograničnim područjima Ministarstvo prosvjete i kulture RS može na osnovu priloženog programa o stručnoj opravdanosti dati saglasnost za izlet izvan RS i FBiH.

- S obzirom na to da se nalazimo uz samu granicu s Crnom Gorom, organizujemo izlete i do manastira Ostrog - rekao je direktor OŠ "Sveti Vasilije Ostroški" u Trebinju  Milorad Nadaždin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana