Škeljić odlazi iz fotelje načelnika opštine Kneževo

Vedrana Kulaga
Škeljić odlazi iz fotelje načelnika opštine Kneževo

Sarajevo, Kneževo - Načelniku Kneževa Bori Škeljiću i definitivno je prestao mandat nakon što je Apelaciono odjeljenje Suda BiH odbacilo njegovu žalbu na odluku Centralne izborne komisije (CIK) BiH kojom je utvrđeno da su procedura opoziva i referendum obavljeni po zakonu.

Škeljić, koji je za načelnika izabran kao kadar NDP-a, opozvan je na referendumu održanom krajem novembra prošle godine. Prema zvaničnim rezultatima referenduma, za njegov opoziv glasao je 3.071 građanin, dok je 2.441 bio protiv. CIK BiH i Republička izborna komisija su ocijenili da je opoziv sproveden u skladu sa zakonom i da je većinom glasova građana Škeljić opozvan sa te pozicije. Škeljić je, međutim, žalbom pokušao da izbori ostanak u fotelji načelnika.

- Odluka Apelacionog odjeljenja Suda BiH je stigla u CIK. Žalba je odbačena i odluka postaje pravosnažna kada bude uručena načelniku - potvrdila je portparol CIK-a Maksida Pirić.

U rješenju Suda BiH je navedeno da se Škeljić žalio na odluku CIK-a zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničkog stanja. Škeljić je naveo i da je grupa od 50 osoba uticala na ishod postupka opoziva, jer je organizovala odlazak od jednog do drugog biračkog mjesta i uvodila po jednog birača na glasanje tvrdeći da je time prekršen Izborni zakon BiH. Sudije su, međutim, odbacile njegove argumente ocijenivši da je žalba neosnovana.

- Odluka koja se pobija žalbom donesena je na osnovu tačno i potpuno utvrđenog činjeničnog stanja i pravilne primjene materijalnog prava pa su navodi žalitelja u tom pogledu neosnovani. Navodi da je grupa od 50 lica uticala na ishod opoziva su paušalni i nisu dokazani - navedeno je u odluci Suda BiH, koji je kao paušalne ocijenio i ostale navode iz žalbe koji se odnose na finansiranje opoziva i da je Komisija za sprovođenje opoziva uništila originalne izvode iz Centralnog biračkog spiska.

Škeljić se juče nije javljao na telefon, ali je jasno da je upoznat sa odlukom suda. Predsjednik Skupštine opštine Radovan Marić rekao je da je Škeljić prilikom pokušaja primopredaje dužnosti pružio otpor i sa manjom grupom građana pokušao fizički napasti odbornike koji čine skupštinsku većinu.

- Skupština je imenovala komisiju za primopredaju i ona će sa radom nastaviti u ponedjeljak - kazao je Marić i dodao da je odluka Suda BiH očekivana, jer je opoziv načelnika prošao bez ijednog problema i propusta.

S obzirom na to da je do redovnih lokalnih izbora ostalo manje od godinu, u Kneževu neće biti raspisivani prijevremeni izbori za načelnika. U tim slučajevima dužnost načelnika preuzima njegov zamjenik, ali je sa te pozicije još 2013. godine smijenjen Boris Raljić. Skupština opštine je zbog toga imenovala Gorana Borojevića za vršioca dužnosti zamjenika načelnika opštine. Borojević je diplomirani inženjer šumarstva.

- Naš cilj je da pomirimo suprotstavljene strane u Kneževu kako bi opština krenula naprijed. Računamo da će Borojević uspjeti da radom i znanjem obezbijedi pomirenje. On do sada nije bio politički aktivan i očekujemo da će povjereni posao uspjeti završiti na najbolji mogući način da bismo konačno zaustavili gomilanje problema u opštini i počeli da radimo s ciljem boljeg sutra svih stanovnika - rekao je Marić.

Odluka o opozivu načelnika Kneževa usvojena je krajem oktobra prošle godine. Donijela ju je većina koju čini blok stranaka predvođen SNSD-om, koje su u junu 2013. godine preuzele premoć u odborničkim klupama.

Promjenom odnosa snaga došlo je, međutim, do duge i duboke političke krize, jer je Škeljić ignorisao skupštinske odluke i odbijao saradnju sa novom većinom.

Poreskim inspektorima zabranjen ulazak u opštinu

Bore Škeljić je nedavno zabranio ulazak poreskim inspektorima u zgradu opštine Kneževo kako bi obavili redovnu kontrolu poručivši im da nemaju šta da traže. Protiv njega je zbog toga podnesena prekršajna prijava.

Pomoćnik direktora Poreske uprave RS za Područni centar Banjaluka Tedo Cvišić potvrdio je da je protiv Škeljića podnesen prekršajni nalog zbog učinjenih prekršaja iz oblasti poreza i doprinosa.

- Načelnik opštine je, najblaže rečeno, na neprimjeren i nekorektan način onemogućio inspektore da izvrše redovnu poresku kontrolu. Preduzeli smo zakonom propisane radnje u slučaju da neko ometa i ne dozvoljava kontrole kod poreskih obveznika. Očekujem da ćemo putem nadležnog tužilaštva i suda uspjeti doći do potrebne dokumentacije za obavljanje kontrole - rekao je Cvišić i dodao da bi zakonom trebalo dati veća ovlašćenja poreskim inspektorima u ovakvim slučajevima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana