Sjednica Skupštine grada Bijeljina: Sembercima niži računi za vodu

Ljiljana Aleksić
Sjednica Skupštine grada Bijeljina: Sembercima niži računi za vodu

BIJELjINA - Skupština grada Bijeljina usvojila je juče nacrt budžeta za narednu godinu od 51,5 miliona KM i odluku o pojeftinjenju vode i kanalizacije u gradu za deset odsto.

 

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je da je budžet za iduću godinu veći u odnosu na ovogodišnji.

- Budžet za narednu godinu je realan i stabilan, za kapitalne izdatke je namijenjeno 7,4 miliona KM i nije planirano novo zaduživanje lokalne zajednice - rekao je Mićić, uz napomenu da Bijeljina nije prezadužen grad.

U opozicionim redovima čule su se oštre kritike. Odbornik PDP-a Slaviša Marković tvrdi da su u nacrtu budžeta značajno smanjena sredstva za boračku populaciju, subvencije u poljoprivrednoj proizvodnji, sredstva za kulturu i budžet Odjeljenja za društvene djelatnosti.

Mićić je odbacio kao netačne i manipulativne sve zamjerke opozicije o smanjenju pojedinačnih pozicija u budžetu i poručio da izdvajanja za boračku populaciju u Bijeljini nisu i da nikada neće biti smanjena dok je on na čelu grada.

I odluku o pojeftinjenju vode obilježila je žustra rasprava između vladajućih i opozicije. Marković je amandmanski tražio da cijena bude niža za 30 odsto, tvrdeći da je rukovodstvo grada tako ranije najavilo.

Mićić je odgovorio da je smanjenje cijene vode obećano do 30 odsto i da će to biti postepeno ostvareno.

- Mi moramo da vodimo računa da se ne ugrozi poslovanje preduzeća “Vodovod i kanalizacija”, kao ni rad prečistača vode, niti obaveze prema otplati kredita kojim je dijelom finansirana izgradnja kanalizacije u Bijeljini - pojasnio je Mićić.

Cijena vode u Bijeljini sada iznosi 1,17 KM po kubnom metru.

Saradnja sa Vladom

Mićo Mićić je izjavio da dobra saradnja grada sa Vladom RS daje značajne rezultate u razvoju lokalne zajednice i stvaranju uslova za bolji život Semberaca.

- Lokalna zajednica teško može iz svog budžeta da radi velike investicije, zato što budžet grada i nije predviđen za to, a kapitalne investicije finansiraju se uz pomoć Vlade Republike Srpske ili dijelom iz kredita. I smanjenje cijene vode i kanalizacije u Bijeljini omogućila je Vlada, koja je preuzela otplatu jednog od dva preostala kredita kojim je finansirana izgradnja kanalizacije i prečistača vode - kazao je Mićić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana