Sjećanje na žrtve NATO bombardovanja na Zlovrhu: Tragovi zločina postoje i poslije 26 godina

S. M.
Sjećanje na žrtve NATO bombardovanja na Zlovrhu: Tragovi zločina postoje i poslije 26 godina

ROGATICA - Na Zlovrhu, najvećem vrhu Žepske planine, juče je kod spomen-obilježja parastosom, paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca još jednom vraćeno sjećanje i odata pošta za deset vojnika Vojske Republike Srpske iz sastava Rogatičke lake brigade koji su stradali pod gromadama betona telekomunikacionog objekta bivše JNA “Zlovrh”, koji su avioni NATO snaga srušili u noći između 29. i 30. avgusta 1995. atakujući na Vojsku Republike Srpske.

Parastos za poginule, braću Ljubomira (40) i Dragomira (38) Bakmaza, Velimira Ujića (24), Radenka Sorka (33), Milana Stanišića (27), Zorana Nerića (32), Miloša Jovičića (36), Andriju Obradovića Kalabu (43) i mlađane Zorana Sorka (20) i Darka Motiku (19), služio je protojerej-stavrofor Novica Ćebić, sveštenik iz Rogatice, a vijence su položili predstavnici Opštinske boračke organizacije iz Rogatice sa predsjednikom Mišom Sokolovićem na čelu, a u ime Opštinske uprave predsjednik i potpredsjednik SO Ninoslav Prelić i Đoko Razdoljac.

Osim porodica stradalih i prijatelja, među prisutnima na Zlovrhu bio je i Zoran Gojković, jedan od četvorice tada preživjelih vojnika. On kaže da se nerado sjeća, ali nikad neće zaboraviti taj tragični događaj u kome je zadobio ozbiljne rane.

Na njega su ga, kaže, podsjetili ostaci njegove vreće za spavanje, koja i dalje stoji na mjestu zločina i koju vrijeme još nije uništilo, iako je od tada prošlo punih 26 godina.

Sokolović je rekao da se preduzima sve da se na dostojan način obilježe mjesta koja čuvaju sjećanja na poginule borce u posljednjem Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

- U toku su završne pripreme za izgradnju spomen-obilježja na kojim će biti upisana imena svih poginulih boraca iz mjesne zajednice Kozići i centralnog spomenika u Rogatici za cijelo područje opštine - kazao je on.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana