Sjećanje na ustaški pokolj na Petrovoj Gori

Srna
Sjećanje na ustaški pokolj na Petrovoj Gori

Banjaluka - Ustaše i domobrani poklali su 57 srpskih žena i djece u jarku Metaljka, na Petrovoj gori, od 9. do 14. maja 1942. godine, podsjećaju iz Udruženja "Jadovno 1941".

Period od 9. do 14. maja 1942. godine u istoriji stradanja srpskog naroda u NDH ostaće zabilježen kao vrijeme ofanzive hrvatskih snaga i stezanja obruča na Petrovoj gori oko 700 partizana i hiljada srpskih izbjeglica iz Slunja, Vojnića i Vrginmosta.

Ustaše su 13. maja 1942. godine poklale 28 žena i djece na Petrovoj gori, u predjelu Kalovi, na Kordunu.

Svjedočenja preživjelih o ovom strašnom zločinu objavljena su knjizi "Kotar Vojnić u Narodnooslobodilačkom ratu i socijalističkoj revoluciji".

U knjizi je navedeno da je preživjela Ljuba Mihajlović rekla da su 13. maja 1942. godine Srbi, zajedno sa ženama i djecom, izbjegli iz Kuplenskog u dijelove Petrove gore.

"Na jednom proplanku šume ustaše su uhvatile nas četiri. Moju majku Stanu su boli u oči i rezali joj vrat nožem kao jagnjetu. Klali su nas u jednom jarku, kroz koji protiče voda, koja je bila sva krvava", svjedočila je ona.

Ustaše su zaklale i njenu osamnaestogodišnju sestru Milicu, dok su desetogodišnju sestru Anku strašno mučili.

"Ja sam tada imala 21 godinu. Imala sam gušu na vratu pa me nisu htjeli rezati preko nje nego su me boli nožem između lopatica po leđima i tukli me kundakom i cijevi po glavi. Kad su nas izmrcvarili i isklali, otišli su pjevajući", rekla je Ljuba Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana