Sjećanje na stradale Srbe u Mrkonjić Gradu: Za žrtve i dalje nema pravde

G. S.
Sjećanje na stradale Srbe u Mrkonjić Gradu: Za žrtve i dalje nema pravde

MRKONjIĆ GRAD - U Mrkonjić Gradu juče je, povodom Dana opštine, u kapeli Svetog apostola Marka služen parastos za stradale u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu, nakon čega su brojne delegacije položile cvijeće na spomen-obilježje masovne grobnice na pravoslavnom groblju, kao i na spomen-obilježja na Trgu srpske vojske.

Jedna od najvećih grobnica u Republici Srpskoj otkrivena je u Mrkonjić Gradu, gdje je pronađeno 181 tijelo žrtava, među kojima 81 civil, 97 boraca Vojske RS, tri pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske. U manjim grobnicama u ovoj opštini pronađeno je još 176 tijela civila, pripadnika Vojske i MUP-a. Za ove zločine još niko nije odgovarao.

Načelnik Mrkonjić Grada Dragan Vođević rekao je da i dalje ostaje žal što za ove zločine niko nije odgovarao, niti je priveden na saslušanje.

- Masovna grobnica je pronađena kada smo se 1996. godine, nakon izbjeglištva, vratili u grad i svi znamo šta smo tada zatekli i u kakvom stanju su bili naši domovi i firme - rekao je Vođević.

On je pozvao nadležne institucije da proces za zločine počinjene nad Srbima u Mrkonjić Gradu pokrenu sa mrtve tačke. 

Predsjednik Opštinske organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Zdravko Karać rekao je da su porodice žrtava neutješne i da polako gube nadu u dostupnu pravdu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana