Sjećanje na prve žrtve i 30 godina od početka oslobađanja opštine Modriča

Srna
Foto: Srna

MODRIČA- Predstavnici Udruženja "Veterani" i Opštinske boračke organizacije Modriča obilježili su danas 30 godina od početka borbe za oslobođenje ove opštine u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Tim povodom služen je parastos pred centralnim spomenikom posvećenom borcima poginulim u odbrambeno-otadžbinskom ratu i organizovana posjeta spomen-sobi.

Nikola Savić, koji je učestvovao u akciji spasavanja Srba iz okruženja muslimanskih i hrvatskih snaga, podsjetio je da su od 3. do 28. maja 1992. godine poginula 43 borca.

"Suprotstavili smo se nadmoćnijem neprijatelju i iz okruženja spasili oko 200 civila, uglavnom žena i staraca, čime je počela operacija oslobođenja ove opštine, koja je završena 28. juna probojem Koridora na Vidovdan 1992. godine", rekao je Savić Srni.

On je istakao da borci nisu štedjeli živote te podsjetio da su u borbama poginuli poručnik Radenko Bradašević i Dragan Savić, prve žrtve odbrambeno-otadžbinskog rata na području Modriče.

"Veterani" su posjetili pravoslavno groblje u Modriči gdje su sa članovima porodice na Bradaševićev grob položili cvijeće i prislužili svijeće.

Predsjednik Opštinske boračke organizacije Modriča Željko Terzić rekao je da je Vojska Republike Srpske, u čijem sastavu je bio veliki broj boraca iz Modriče, sačuvala već stvorenu Republiku Srpsku.

"Danas je cilj i zadatak branilaca Republike Srpske da sa vladinim i nevladinim organizacijama i institucijama štite Srpsku", naglasio je Terzić.

Načelnik opštine Modriča Jovica Radulović rekao je da je 3. maj 1992. godine opomena za sve buduće generacije da čuvaju slobodu.

"Moramo se sjećati stradalih za Republiku Srpsku, a mladim generacijama prenositi istinu o njihovim precima koji su u teškim vremenima izvojevali slobodu srpskom narodu na ovom prostoru", poručio je Radulović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana