Sjećanje na 367 civila pobijenih bez metka u Velikom Palančištu kod Prijedora

S. Ta.
Sjećanje na 367 civila pobijenih bez metka u Velikom Palančištu kod Prijedora

Prijedor - Na groblju žrtava fašističkog terora "Puharine" u Velikom Palančištu kod Prijedora juče je održan tradicionalni narodni zbor na kojem su evocirane uspomene na 367 civila ubijenih prije 74 godine.

Predsjednik Gradske  organizacije SUBNOR-a Veljko Rodić istakao je da je ovo sjećanje na žrtve ustaškog pokolja koje su pobijene u noći 22. na 23. oktobar 1942. godine.

- Te noći je bez ijednog metka ubijeno na stotine stanovnika, među kojima 226 djece - kazao je Rodić.

Mićo Banović (83), koji je tada bio devetogodišnjak, sjeća se da je bio lijep jesenji dan kada su naišli njemački vojnici i pokupili narod iz ovog i susjednih sela.

- Tada je došla jedna specijalna ustaška jedinica sa crnom zastavom i razdvojila muškarce starije od 15 godina, a nas ostavila po strani. Sutradan su ih po dvoje vezali u žicu i ubijali, uz lupanje kantama da se ne čuju jauci - kazao je on.

Banović, koji je odao poštu ubijenima, rekao je da su umjesto puške "radili" noževi, kame, sjekire, kolje.

- Kad su završili sa muškarcima, prešli su na ostale članove porodice. Pojedinačno su ih dovodili i ubijali tako da djeca gledaju kako im masakriraju majku i obrnuto - rekao je Banović, poručivši da se žrtve ne smiju zaboraviti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana