Sir iz Bileće na trpezi azijskih kruzera

Anita Janković Rečević
Sir iz Bileće na trpezi azijskih kruzera

BILEĆA - Da kvalitetan proizvod uvijek nađe put do kupca, čak i onda kada su hiljadama kilometara daleko, dokaz je bilećka mljekara “Pađeni”, čiji bi se sitni sir za pitu uskoro mogao služiti turistima koji se odmaraju na azijskim kruzerima.

Vlasnik ove mljekare, koja je nedavno proslavila 25 godina uspješnog rada, Nenad Vukoje rekao je za “Glas” da dogovaraju prodaju i izvoz svojih proizvoda sa kompanijom iz Južne Koreja koja snabdijeva turističke brodove robom različite vrste. On je dodao da su uzorke sireva već poslali u Aziju te da čekaju odgovor.

- Južnokorejski kupac je iskazao interes za kupovinu našeg sira za pitu. U pitanju su dvije vrste sira, jedan je od punomasnog mlijeka, a drugi od obranog. Oni imaju veliku potrebu za tom vrstom sira, u pitanju je oko 30 tona na mjesečnom nivou što su količine koje naša mljekara može ispoštovati bez problema, budući da mjesečno proizvedemo više od 200 tona takvog sira - rekao je Vukoje.

Smatra da je mljekara “Pađeni” i cjenovno i kvalitetom konkurenta za dalekog kupca te se nadaju pozitivnom odgovoru.

- Ispoštovali smo njihove zahtjeve i avionom im poslali uzorke, a da li će doći do realizacije vidjećemo u narednom periodu. Ukoliko ugovorimo izvoz, sireve bi trebalo da transportujemo u smrznutom stanju do luka koje njima budu odgovarale. Da li će to biti luka Ploče, Rijeka ili Roterdam, to još ne znamo - rekao je Vukoje.

Dodao je da mljekara ima službu koja je zadužena za pronalazak novih kupaca, da konstanto prate stanje na domaćim i svjetskim tržištima, ali i da mnogi prate rad mljekare i predlažu saradnju.

On je naglasio da mljekara “Pađeni”, gdje je zaposleno oko 200 radnika, u svaku novu poslovnu godinu ulazi sa ciljem da ostvari više i bolje u odnosu na prethodnih 365 dana te da im to za sada polazi za rukom.

- Imamo rast proizvodnje od desetak odsto za devet mjeseci ove godine u odnosu na lani, kao i rast izvoza u približno istom procentu. Nastojimo konstantno da se razvijamo i ulažemo u nove pogone, tehnološku opremu, u laboratoriju, vozni prag te proširujemo proizvodne kapacitete. Ukoliko bi došlo do saradnje sa južnokorejskim kupcem, taj izvoz bi povećao našu ukupnu proizvodnju za dva-tri procenta, što nije neki rast ali je svakako značajno - naglasio je Vukoje i dodao da se asortiman proizvoda koji izlazi iz pogona bilećke mljekare može naći na policama marketa širom BiH, zemalja regiona i pojedinih članica Evropske unije.

Kooperanti

Nenad Vukoje kaže da mljekara “Pađeni” na dnevnom nivou otkupi oko 70.000 litara mlijeka od 1.000 kooperanata.

- U pitanju su farmeri sa šireg područja naše zemlje, počevši od Semberije, Hercegovine, Romanije, Rudog - dodao je Vukoje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana