Šipovo: Politička komedija sa nestankom pečata

Milijana Latinović
Šipovo: Politička komedija sa nestankom pečata

Banjaluka - Skupština opštine Šipovo oglasila je izgubljenim dva pečata lokalnog parlamenta, a predsjednik Skupštine Milan Plavšić tvrdi da su oni u kancelariji i da je laž da su izgubljeni.

Time su duga politička kriza i stranačka previranja dobila novu epizodu. U objavi u "Službenom glasniku RS" je navedeno da su izgubljena dva pečata prečnika 35 milimetara, označena arapskim brojevima jedan i dva, sa amblemom Srpske i ćiriličnim i latiničnim natpisom.

Dragoljub Vujković iz DNS-a, koji je smijenjen prošle godine sa pozicije predsjednika Skupštine opštine, a u maju ove godine presudom Okružnog suda u Banjaluci vraćen na funkciju, ističe da je o nestanku pečata obaviještena i policija.

- Pečate je otuđio bivši predsjednik Skupštine Milan Plavšić i više im nema ni traga. U toku je proces proglašenja pečata nevažećim, a od Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS zatražićemo saglasnost za izradu novih - kaže Vujković i dodaje da nije najveći problem nestanak pečata, već što se ne poštuje presuda suda, zbog čega još nije preuzeo dužnost od Plavšića.

Plavšić, koji je kadar SNSD-a, tvrdi da pečati nisu izgubljeni i da se nalaze u kancelariji predsjednika Skupštine.

- Dopis koji je poslat u "Službeni glasnik" da su pečati izgubljeni je dezinformacija, pečati su tu u ladici. S obzirom na to da je taj dopis ovjeren pečatom načelnika opštine, to je na neki način krivično djelo, jer se radi o dva različita nivoa vlasti - rekao je Plavšić.

On dodaje da je poslao demanti u "Službeni glasnik RS", koji je ovjerio pečatom Skupštine.

- To će biti objavljeno u idućem broju tog glasila. Molim one koji su poslali dopis o nestanku pečata da se uozbilje, jer svojim postupcima samo nanose štetu građanima - poručio je Plavšić.

Načelnik opštine Šipovo Milorad Ćirko iz NDP-a kaže da su previranja u Skupštini koja traju duže od godinu onemogućila normalan rad načelnika i cijele opštine.

- Skupštinska većina u našoj opštini se mijenja mjesečno, a ne od izbora do izbora. Rezultat svega što se dešava je i nestanak skupštinskog pečata. U vrijeme nestanka pečata i slanja obavještenja u "Službeni glasnik RS" bio sam na odmoru, pa je vjerovatno moj zamjenik ovjerio dopis. Ne znam šta je s pečatom, ali gdje god da je, nije dostupan za upotrebu - rekao je Ćirko.

Portparol Centra javne bezbjednosti Banjaluka Marija Markanović istakla je da će u saradnji sa Okružnim tužilaštvom Banjaluka provjeriti tvrdnje u vezi sa nestankom pečata.

Odbornici

Skupština opštine Šipovo ima 19 odbornika - osam iz SNSD-a, četiri iz DNS-a, po dva iz NDP-a, SDS-a i PDP-a, a jedan je nezavisni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana