Sintagma u čast vijeka rudarenja

S. Ta. - K. Ć.
Sintagma u čast vijeka rudarenja

Prijedor, Srebrenica - Gradski trg u Prijedoru od petka krasi skulptura "Sintagma", koja je otkrivena povodom stogodišnjice rudarstva u ovom gradu, a obilježavanje dana Dana rudara počelo je širom RS.

- Ovo je poklon našem gradu da gledajući ovu skulpturu gosti koji posjete Prijedor znaju da je rudarstvo obilježilo proteklih 100 godina njegove istorije - kazao je direktor Rudnika željezne rude "Ljubija" Stanko Vujković.

U Muzeju Kozare otvorena je dokumentarna izložba pod nazivom "100 godina Rudnika željezne rude Ljubija", koju čine fotografije, tekstovi i eksponati grumenja rude. Izložba, kao jedna od brojnih manifestacija koje su posvećene rudarstvu, biće otvorena do 20. januara.

Direktor Rudnika boksita "Srebrenica" Mladen Radić je istakao da će ovaj kolektiv u subotu svečano obilježiti Dan rudara i krsnu slavu - Svetu velikomučenicu Varvaru, zaštitnicu rudara. Na svečanosti će biti uručene jubilarne nagrade od po 200 KM četvorici radnika koji su 20 godina zaposleni u ovom kolektivu, dok će 300 KM biti uručeno jednom jubilarcu sa 30 godina staža u ovom preduzeću - naveo je Radić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana