Sindikat opštinske uprave u Srpcu insistira na dvije plate do kraja avgusta

Cvija Mrkonjić
Sindikat opštinske uprave u Srpcu insistira na dvije plate do kraja avgusta

Srbac - Radnici opštinske uprave u Srpcu zahtijevaju da im do kraja avgusta budu isplaćene aprilska i majska plata, a da preostala dugovanja budu izmirena u skladu sa planom isplate koji je dužan da uradi načelnik Drago Ćirić.

Rok za izradu plana je sedam dana, a ovo su samo neki od zaključaka sa sastanka Ćirića sa Sindikatom opštine, kojem je prisustvovalo oko 50 radnika opštinske uprave, Centra za socijalni rad, Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća "Apis" i Opštinske boračke organizacije, kojima takođe nisu isplaćene četiri i više plata.

Radnici traže da, pored otplate kredita, prioritet budu isplate plata kao i da u operativnom planu finansiranja, koji je na snazi zbog neusvajanja ovogodišnjeg budžeta, bude uvrštena isplata osam bruto zarada do kraja godine.

Ćirić je najavio da bi opštinski račun mogao biti deblokiran ove sedmice, nakon što se izmire obaveze prema Poreskoj upravi za neplaćene doprinose za april. Ukoliko ne bude novih blokada, opštinari će do kraja mjeseca dobiti dvije plate, a zaostala primanja će im, prema njegovim riječima, takođe leći na račune u ovoj godini.

- Ako imamo po 500.000 maraka mjesečno priliva u budžet, za pet narednih mjeseci će se sliti 2,5 miliona KM, pa ćemo od toga sigurno isplatiti šest ili sedam plata, ako ne isplatimo sve - uvjeren je Ćirić.

Radnici sumnjaju u obećanja, ističući da je samo za isplatu plata do kraja godine neophodno 1,5 miliona KM, a ne vjeruju ni da će sav priliv od 2,5 miliona biti utrošen na plate.

Zamjenik načelnika opštine Ranko Nedić priznaje da i on snosi dio odgovornosti za ovakvo stanje, iako mu je Ćirić oduzeo sva ovlašćenja još prije godinu i po.

- Niz obećanja koje je Ćirić do sada dao, on je i pogazio - ističe Nedić.

Da je mala vjerovatnoća da radnici dobiju novac smatra i predsjednik Sindikata opštine Ninko Gužvić, koji ističe da će nastojati da sve riješe dogovorom.

Predsjednik srbačkog SNSD-a i kandidat SNSD-a i DNS-a za načelnika Mlađan Dragosavljević naglašava da je teško procijeniti koliko je moguća isplata dugovanja.

- Nezahvalno je upuštati se u te prognoze. Zakonom je predviđeno da je isplata plata prioritet, ali teško je reći da li će to biti ispunjeno - naveo je Dragosavljević.

Novi pregovori načelnika i sindikata zakazani su za sljedeću sedmicu, kada će im biti predočen plan isplate dugovanja i tada će biti dogovoreni naredni koraci.

Sindikat

Drago Ćirić je juče izašao iz Sindikata, jer su, kako kaže, nekorektni. Prema njegovim riječima sastanak, koji je održan u srijedu, nije bio sindikalni, već politički skup, na kojem je promovisan njegov zamjenik i kandidat za načelnika Saveza za promjene na predstojećim izborima Ranko Nedić.

Jedan od zahtjeva opštinara jeste i ponovno učlanjenje u granski sindikat iz kojeg je opštinska uprava u Srpcu istupila prije tri godine.

Dugovi opštinarima

> Četiri plate

> Tri naknade za topli obrok iz ove godine

> Šest naknada za topli obrok iz 2011. godine

> Bez regresa za godišnji odmor od 2008. godine

> Neredovna uplata doprinosa dvije godine

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana