Sicilija: Turisti bježali iz hotela pred vatrom i dimom

Dragana Keleč
Sicilija: Turisti bježali iz hotela pred vatrom i dimom

Sicilija - Niko nije očekivao da će manja vatra prerasti u tako ozbiljan požar. Bilo je zaista stresno i strašno. Temperature iznad 40 stepeni Celzijusa i jak vjetar munjevito su prenosile žar, tako da smo morali napustiti hotel, jer je dim kuljao sa svih strana.

Tim riječima Sandra Mlađanović iz Doboja opisala je za "Glas Srpske" pravu dramu koju je sa Draženom Neškovićem preživjela na Siciliji, kada je u četvrtak nadomak njihovog hotela izbio požar. Požar koji je izbio u ljetovalištu Ćefalu zahvatio je dio šume i obodni dio tog gradića, naglo se širivši prema hotelima.

O paklenom ljetovanju Sandrini prijatelji i poznanici saznali su putem njenog "Fejsbuk" profila. Tu ih je prvo i obavijestila o svemu što je preživjela, jer im je to bio i jedini vid komunikacije, dok vatra nije ugašena.

- Evakuisani smo. OK smo. Ne znamo gdje ćemo spavati. Požar je pod prozorom. Ipak bježanje u građanskom ratu i poplave učinili su svoje. E to je onaj osjećaj od prije nekoliko dana da se ne radujem ovom putovanju - napisala je Mlađanovićeva na toj društvenoj mreži.

Putem "Fjesbuka" smo u petak i stupili u kontakt sa Sandrom, koja je, srećom, već tada bila na bezbjednom.

- Požar je ugašen. Sada smo svi dobro - odgovorila je.

Kaže da je pejzaž na Siciliji poslije vatrene nemani ostao neprepoznatljiv.

- Gotovo sve je izgorjelo. U šoku smo, ali najvažnije je da niko nije povrijeđen i da su nam dokumenta čitava - rekla je Mlađanovićeva, koja se u ponedjeljak vraća iz Italije.

Dodaje da su opštinske vlasti u Ćefalu bile veoma susretljive i da su se pobrinule za turiste obezbijedivši im klimatizovane prostorije, dok požar nije ugašen.

Ipak, lijepe uspomene sa tog odmora ostaće u sjeni dima i vatre kojima su bili okruženi.

- Mnogi su panično trčali i nisu znali šta da rade. Dim je svuda kuljao. Bilo je strašno - priča ona i dodaje da je u tim momentima ipak najvažnije ostati pribran.

A da se sve dobro završilo kažu i u beogradskoj turističkoj agenciji "Filip travel", sa kojom su Mlađanovićeva i Nešković otputovali.

- Na Siciliji je trenutno oko pedesetak naših turista koji su tamo otputovali 11. juna i vraćaju se u ponedjeljak. Niko nije mogao očekivati da će se ovako nešto desiti. Srećom, niko nije stradao - rekli su u ovoj agenciji.

U Ambasadi BiH u Italiji rekli su da je požar pod kontrolom i da niko od državljana BiH nije povrijeđen.

Sicilijanci se svake godine bore sa požarima, ali ovaj put je bilo neuobičajeno da je vatra "sišla" do grada.

Djeca na Siciliji

Izvršni direktor Udruženja porodica sa četvoro i više djece "Sara" iz Novog Grada Dubravka Vujasin rekla je u petak da je posredstvom Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS troje djece otputovalo na ljetovanje u Siciliju.

Ona je istakla da će djeca u Italiji boraviti do 3. avgusta i dodala da je riječ o djeci koja već šestu godinu borave kod italijanskih porodica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana