Šesti Svetosavski omladinski kamp na Ozrenu okupio 70 mališana

Srna
Šesti Svetosavski omladinski kamp na Ozrenu okupio 70 mališana

PETROVO - U manastiru Sveti Nikola na Ozrenu završen je Svetosavski omladinski kamp u kojem su u tri sedmodnevne smjene boravili dječaci i djevojčice iz Republike Srpske, Srbije i Hrvatske.

Koordinator projekta sveštenik Srđan Radmanović rekao je Srni da se u šestom po redu kampu okupilo 70 polaznika, koji su dolazili i sa područja Beograda, Zubinog Potoka, Šapca, Vinkovaca i Osijeka.

-Kamp organizuje Manastir Svetog Nikole, uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog gospodina Fotija - izjavio je Radmanović.

On je naveo da su polaznici uzrasta od 13 do 15 godina, a kamp je multidisciplinarne prirode, tako da su učesnici osim liturgijskih radionica i radionica katihetskog karaktera u prilici da učestvuju i u umjetničkim radionicama, te sportskim aktivnostima i drugim zabavnim sadržajima.

Za rad sa grupama angažovana su po tri sertifikovana animatora, diplomirani teolozi, sa iskustvom u pedagoškom radu sa različitim uzrastima djece.

-Svakodnevni sadržaji afirmišu polaznike na promišljanje o vjeri, učestvovanje u različitim granama umjetnosti, druženje, zabavu, slobodu da postavljaju pitanja i rješavaju dileme i nedoumice - izjavio je Radmanović.

Osim edukativnih radionica, u sportske aktivnosti sa polaznicima se uključuju i vaspitači, što pospješuje neposrednost u komunikaciji, zbog čega, kako navodi, polaznicima ne pada teško edukativni karakter kampa u toku školskog raspusta.

-U praksi se pokazalo da ovakva koncepcija odgovara različitim senzibilitetima, te da tokom sedmodnevnog boravka svako od polaznika pronađe svoje mjesto i ponese lijepe utiske - naveo je Radmanović.

On je pojasnio da je dnevni ritam rada sa polaznicima podrazumijevao jutarnje i večernje bogosluženje, u praznične dane učestvovanje u svetoj liturgiji, biblijsku radionicu, umjetničku ili pravopisnu radionicu, društvene igre i sportske aktivnosti.

Osim biblijskih tema, polaznici se upoznaju sa istorijatom manastira, organizacijom prostora u hramu, te bogoslužbenim sasudima i odeždama.

Radmanović je naveo da se kamp održava u konaku Svetog kralja Dragutina, renoviranom i adaptiranom odmaralištu manastira Ozren, gdje su polaznicima na raspolaganju brojni sportski sadržaji, televizija, internet i odlična domaća kuhinja.

-Ozren je izabran od Eparhije kao najpodesnije mjesto za kamp, budući da manastir svojom viševjekovnom tradicijom i postojanjem ima važno mjesto i ulogu u životu Svete Crkve, kao i srpskog naroda koji živi na ovim prostorima - dodao je Radmanović.

On je istakao da je starješina manastira Sveti Nikola Ozren iguman arhimandrit Gavrilo Stevanović dao značajan doprinos za održavanje ovog kampa i duhovno osnaživanje mladih u čistoj i zdravoj prirodi ozrenskog kraja.

Svetosavski omladinski kamp na Ozrenu podržali su i Republički sekretarijat za vjere, opština Petrovo i organizacija "Vorld vižn".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana