Šeširyije, sarači i puškari čekaju posao

Cvija Mrkonjić
Šeširyije, sarači i puškari čekaju posao

Banjaluka - Šeširyija, puškar, prerađivač kafe i čaja, sarač, krznar i tašnar rijetka su zanimanja koja su zabilježena u evidenciji Zavoda za zapošljavanje RS.

Priliku za posao zajedno sa saračem, čiji je posao da izrađuje kaiševe, torbe, opasače i remenje, te puškarom u čijem je opisu posla održavanje vojnog, sportskog i lovačkog oružja, čekaju i kotlar, dimnjačar i dva časovničara. Iako su zbog poplave "modernih" profesija ovo postali rijetki zanati, njih čeka trnovit put do zaposlenja.

- Sa evidencije lani nije brisana nijedna osoba sa pomenutim zanimanjima - kazali su u Zavodu za zapošljavanje i dodali da su posao lani tražili i prodavci gvožđa, sušioci drveta i oštrači alata.

Među rijetkim zanimanjima sa kojima su nezaposleni tragali za poslom u 2013. godini bila su građevinski mineri, pletači, prelci, popločari, sortirači drveta, pa čak i proizvođači eksploziva. Za razliku od prošle, u 2013. godini posao je uspjelo da dobije 13 prelaca, osam tašnara i po jedan puškar, građevinski miner i šeširyija.

Iako su moderne tehnologije doprinijele tome da mnogobrojna zanimanja izumru, poslodavci ističu da i danas postoji potreba za tradicionalnim zanatima.

- Kožarska i obućarska industrija su kod nas osnova koja doprinosi razvoju društva. Bavim se preradom kože i proizvodnjom obuće i mogu reći da među navedenim postoje zanimanja koja su potrebna poslodavcima - istakao je predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić.

On je podsjetio da je upravo zbog toga, na inicijativu Privredne komore i Unije udruženja poslodavaca, na Tehnološkom fakultetu u Banjaluci prošle godine otvoren smjer za izradu i preradu kože.

- Do tada je postojao samo smjer na kojem su se studenti obrazovali za preradu tekstila, a svaki dobar inženjer kad završi neki od ovih smjerova automatski će pronaći posao - naglasio je Škrebić i dodao da je uz zanimanje od velike važnosti i poznavanje stranih jezika - posebno engleskog i njemačkog.

Izumrla zanimanja

U davna vremena skoro sve se ručno proizvodilo, pa je postojala nasušna potreba za majstorima kao što su opančari, mutavyije, tabayije, kujunyije i sličnim zanimanjima koja su odavno izumrla.

 

 

Nova neobična zanimanja koja su sve traženija u svijetu

- Brodolomac - rastavlja na dijelove stare brodove i barke

- Dizajner brze hrane - mjeri i degustira sastojke i osmišljava novi izgled peciva, namaza i sličnih proizvoda

- Turistička atrakcija - ljudi odjeveni u istorijsku odjeću koji zabavljaju turiste

- Agent za ostvarivanje snova - ispunjava želje klijentu koji sam ne zna kako bi ih ostvario

- Razbijač jaja - odvaja bjelanjke i žumanjke u prehrambenoj industriji
- Određivač pola - pregledava piliće na farmama i sortira ih prema polu

- Lovac na munje - fotografiše munje

- Žongler - osoba koja može veći broj rekvizita istovremeno da baca i hvata u vazduhu

Rijetka zanimanja na evidenciji Zavoda za zapošljavanje

9 tašnara

2 kafeyija i časovničara

1 kotlar, dimnjačar, puškar, krznar, šeširyija    , sarač     

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana