"Septembarski dani odbrane": Djeca da znaju da je Hrvatska izvršila agresiju 1995. godine

Srna
"Septembarski dani odbrane": Djeca da znaju da je Hrvatska izvršila agresiju 1995. godine

KOZARSKA DUBICA- U svim školama u Kozarskoj Dubici danas su održani istorijski časovi o događajima iz septembra 1995. godine, kada je hrvatska vojska izvršila agresiju na zapadni dio Republike Srpske, odnosno opštine Kozarska Dubica, Novi Grad, Kostajnica i Gradiška.

Časove u prisustvu profesora istorije za učenike završnih razreda održali su članovi Opštinske boračke organizacije, među kojima i komandanti i učesnici odbrane Kozarske Dubice.

Predsjednik Boračke organizacije Kozarska Dubica Nenad Bulić rekao je da je veoma važno da istorijski časovi budu održani da se ne bi zaboravilo šta se dešavalo 18. i 19. septembra 1995. godine.

"Treba poštovati žrtve koje su pale tog dana, a važno je da učenici znaju šta je bio cilj neprijatelja i šta su nam htjeli uraditi", izjavio je Bulić novinarima.

Prema njegovim riječima, istorijski čas je redovna aktivnost te organizacije u okviru programa "Septembarski dani odbrane" osmišljena s ciljem da se očuva i na mlade generacije prenosi sjećanje na herojske dane odbrane Kozarske Dubice 1995. godine.

Marinko Gvozden, učesnik odbrane Kozarske Dubice kao komandir čete na području Donje Gradine, koji je održao istorijski čas u Osnovnoj školi "Sveti Sava", rekao je da je cilj da se djeci pomogne da nauče i otrgnu od zaborava događaje iz septembra 1995. godine i ljude koji su dali život za očuvanje Republike Srpske i svog grada.

"Vjerujem da će ponavljanje istine kod djece stvoriti nepobitnu činjenicu da, ako dođe do promjene istorijskih podataka i nekih novih knjiga, to neće mnogo uticati na njihovu svijest, jer kada iz prve ruke čuju od nas učesnika odbrane ovog grada i Republike Srpske, to će već kod njih biti dovoljno čvrsta informacija da se neće moći pokolebati", istakao je Gvozden.

O agresiji hrvatske vojske u septembru 1995. učenicima je govorio i Đurica Buvač, koji je te godine bio komandir Prve čete Drugog bataljona 11. dubičke brigade.

"Djeca moraju biti upoznata o našoj časnoj istoriji jer smo se kroz sve ratove do sada branili. Ta istorija njih ne treba da opterećuje, ali moraju znati da je 1995. godine zvanična država Hrvatska izvršila napad na naš grad", izjavio je Buvač novinarima.

Dan odbrane sjeverozapadne granice Republike Srpske i opštine Kozarska Dubica od hrvatske agresije u septembru 1995. godine biće obilježen u ponedjeljak, 18. septembra, kod spomen-krsta u porti Spomen-hrama Svete Petke.

U napadu hrvatske vojske na područje opštine Kozarska Dubica, 18. i 19. septembra 1995. godine, za samo dva dana opština je izgubila 46 stanovnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana