Senka Okiljević iz Rogatice žrtvovala posao učiteljice da bi se brinula o sedmoro djece: Majčinstvo iznad karijere

Sreten Mitrović
Senka Okiljević iz Rogatice žrtvovala posao učiteljice da bi se brinula o sedmoro djece: Majčinstvo iznad karijere

ROGATICA - To što može majka ne može niko, a dokaz za to je Senka Okiljević iz Rogatice, koja je žrtvovala posao učiteljice kako bi se posvetila majčinstvu i podizanju svojih sedmoro djece.

Senka smatra da je njena odluka da, nakon dvije decenije rada sa mališanima, napusti učionicu bila ispravna, a to potvrđuju i njena djeca, od kojih se već petoro iselilo iz roditeljskog doma i savilo svoja gnijezda. Zadovoljna baka već ima 13-oro unučadi i očekuje da na tome neće ostati. Senka, porijeklom iz Slapa kod Danilovgrada u Crnoj Gori, sa indeksom Pedagoške akademije u Nikšiću, željna što bržeg iskazivanja na prosvjetnom planu, obrela se pred kraj 1970. u Rogatici i dobila posao učiteljice u školi u Šljedovićima, područno odjeljenje Pokrivenik.

Iz ljubavi koja je trajala još iz srednjoškolskih dana ubrzo se, u 23. godini, udala za kolegu, nastavnika srpskog jezika i Hercegovca iz okoline Gacka Ljubomira Okiljevića.

- Pošto je moj izabranik bio nastavnik u centralnoj školi, već naredne školske godine i ja sam prešla u tu školu i tu smo ostali do 1984, kada smo prešli u Rogaticu, u našu kuću, koju smo odričući se i od zalogaja bili već napravili, i osnovnu školu koja je tada nosila ime narodnog heroja Ragiba Džinde. Dobila sam jedno od osam odjeljenja prvog razreda sa 30 učenika, a bilo ih je i sa 40, što je u sadašnjim uslovima za ne povjerovati - prisjeća se Senka.

Prvo dijete, kćerku Suzanu, dobili su januara 1973, a onda dolazi Marijana '74, Sanja '77, Predrag '79. i Miodrag '81. i na kraju, u ratnom vihoru, oktobra 1993. dolaze blizanci Nemanja i Stefan.

Rat, kao i mnoge druge porodice, i Okiljevići su proveli u izbjeglištvu. Najviše u Gacku. Kući u Rogaticu glava porodice Ljubomir vratio se odmah poslije potpisivanja Dejtonskog sporazuma, a Senka sa djecom došla je tek 2000-e. Možda bi još koji mjesec ili godinu boravili u Gacku, naravno u tuđoj kući, ali su blizanci Nemanja i Stefan trebali da pođu u prvi razred osnovne škole. Okiljevići su u Rogatici ušli u svoju prilično devastiranu kuću. Tada u opštini nije bilo ni govora o otvaranju vrtića i to je bio razlog, naglašava Senka, što nije ni pokušala da potraži vraćanje na posao učiteljice, iako je u ovdašnjoj osnovnoj školi bilo mjesta.

- Ostala sam da čuvam i podižem djecu. Ćerke su se vremenom poudale i sinovi oženili. Kad se svi saberu i dođu da obiđu baku i djeda, jedva stanu u ne baš malu kuću - priča ova požrtvovana žena, dodajući da je to najveća radost.

Čim je stekla prvi uslov, sa 21 godinu penzijskog staža, Senka je ostvarila pravo na penziju, koja nakon posljednjeg povećanja iznosi 368 maraka. Penzioner je i njen suprug Ljubo i sa njegovom penzijom, bivšeg prosvjetnog radnika, Okiljevići mjesečno u kuću dobiju oko 1.000 maraka. Raspoređuje ih, na njoj samo znan način, Senka, kojoj najviše “izvuku” mezimci Nemanja i Stefan, košarkaši KK Rogatica. Nemanja je ovih dana proglašen za najboljeg sportistu opštine u 2021. godini. Tu je majka da skuva, opere, osuši, ispegla. Zahvaljujući načelniku Rogatice Miloradu Jagodiću ovih dana dobili su i stalni posao.

Udruženje

Ono što je zanimljivo, Senka Okiljević kao majka sedmoro djece samo zna da u opštini postoji Udruženje porodica sa četvoro i više djece. Nju nikad niko nije kontaktirao u vezi s tim, a sumnja da će ikad biti usvojen zakon da majke sa više djece počnu dobijati nekakvu novčanu naknadu.

- I ne mora. Neka su moja djeca zdrava i živa, a ja i moj Ljubo, kao i uvijek u životu, nekako ćemo “krpiti” sa ovim što imamo, a imamo dosta, hvala Bogu i ljudima - reče ponosno Senka Okiljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana