Šef srbačkog parlamenta radiće volonterski

D. J.
Šef srbačkog parlamenta radiće volonterski

Srbac - Budžet za iduću godinu u opštini Srbac praktično je već potrošen, jer su kratkoročne obaveze dostigle gotovo šest miliona KM, dok planirani budžetski okvir za 2017. godinu iznosi oko 6,7 miliona, zaključak je sa druge redovne sjednice srbačkog parlamenta.

Predsjednik Skupštine opštine Mirko Stojić rekao je da je ovo posljedica neracionalnog poslovanja prethodne vlasti, zbog čega će biti stezanja kaiša po svim budžetskim stavkama, počev od odbornika kojima će naknada biti smanjena sa 450 na 350 KM, pa sve do samog predsjednika parlamenta koji se odrekao ličnih primanja.

- Svoju funkciju obavljaću volonterski, što je godišnje oko 25.000 KM. Za čitav mandat to je 100.000 KM uštede u opštinskom budžetu. Taj novac će biti usmjeren u projekte namijenjene razvoju djece, omladine i osjetljivih kategorija društva - rekao je Stojić.

Koliko je teška situacija najbolje potvrđuje podatak da je povećanje izdataka za otplatu dugova povećano za čak 96 odsto.

Načelnik opštine Mlađan Dragosavljević rekao je da je nacrt budžeta predvidio smanjenja budžetskih rashoda, kako za lična primanja, tako i za korišćenje robe i usluga i druge osnove. I Dragosavljević je srezao troškove kabineta načelnika sa 265.000 KM, kolika je bila procjena izvršenja u 2016. godini, na 89.000 koliko je planirano u 2017. godini.

- Postigli smo dogovor i sa odbornicima iz prethodnog saziva da im bude reprogramirana isplata naknada koju nisu dobijali prethodnih dvadesetak mjeseci, a na koje imaju pravo iako u tom periodu nije bilo zasjedanja. Naknade će dobijati naredne dvije godine, a mi ćemo na taj način izbjeći tužbe i sudske troškove - rekao je Dragosavljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana