SDA pocijepana ušla u vlast u Srebrenici

Krstina Ćirković
SDA pocijepana ušla u vlast u Srebrenici

Srebrenica - Da je srebrenička SDA potpuno razjedinjena potvrđeno je juče na konstitutivnoj sjednici Skupštine opštine, kada su četiri od pet odbornika ove stranke napustili zasjedanje ne želeći da podrže izbor stranačkog kolege Hamdije Fejzića za predsjednika lokalnog parlamenta.

Uprkos tome Fejzić, koji je bivši potpredsjednik Skupštine opštine izabran je juče za predsjednika parlamenta, dok je za potpredsjednika imenovan Radomir Pavlović (SNSD).

Odluka o učešću u vlasti podijelila je odbornike SDA što su, uz međusobne optužbe, potvrdili Fejzić i Alija Tabaković koji je obavijestio Skupštinu da su on i još četiri odbornika formirali Klub SDA-SBiH-povratnika u Srebrenicu koji neće biti dio skupštinske većine.

- Ne želimo biti dio skupštinske većine u kojoj je Fejzić koji je izdao bošnjački narod i ušao u većinu sa srpskim političkim partijama bez ikakvih uslova - izjavio je Tabaković nakon što je sa četvoro kolega napustio skupštinsku salu.

Fejzić je poručio da je obaveza odbornika da donose odluke u korist svih stanovnika Srebrenice.

- Tabakovićeve priče o izdaji bošnjačkih nacionalnih interesa su njegove insinuacije i bolesna ambicija da dolaskom na vlast  preuzme opštinu i sve što je bošnjačko na ovom prostoru - rekao je Fejzić poručivši Tabakoviću da ne može formirati klub odbornika SDA dok je u toj stranci.

Odbornici SDA i SBiH u Srebrenici uputili su juče otvoreno pismo predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću u kojem ga pozivaju "da ih isključi iz SDA i tako ih kazni što su se vratili u Srebrenicu".

Podršku Fejziću dali su odbornici SDP-a Hakija Meholjić i Zulfo Salihović, koji su takođe dio skupštinske većine. Meholjić je poručio da svi izabrani predstavnici treba da opravdaju povjerenje građana.

- Ovo je većina koja nije formirana po broju krvnih zrnaca. Želim da učestvujem u izgradnji mira i tolerancije, a Tabakovićevo je da pravi konflikte na putu izazivanja nacionalnih netrpeljivosti kojim je krenuo - kaže Meholjić.

Novoizabrani potpredsjednik SO Radomir Pavlović poručio je da su odbornici SNSD-a dio skupštinske većine i da su partije podijelile vlast  na bazi izbornih rezultata.

- Radićemo tako da bude bolje svima u Srebrenici, ali, nećemo prihvatiti ničije ucjene i mržnju - poručio je Pavlović.

Odbornici nisu imenovali zamjenika načelnika opštine, a zbog neusaglašenosti prijedloga mjesto za tu funkciju ostaće upražnjeno do sljedeće sjednice. U nastavku sjednice izabrani su vršioci dužnosti sekretara SO i načelnika odjeljenja.

Stiže Mihajlovićeva

Potpredsjednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović danas će u Srebrenici posjetiti lokaciju na kojoj će biti izgrađen vrtić, a zatim i centralnu ulicu koja će biti rekonstruisana iz donacije Vlade Srbije.

Mihajlovićeva će se sastati i sa načelnikom opštine Mladenom Grujičićem o saradnji i realizaciji zajedničkih infrastrukturnih projekata u toj opštini. Vlada Srbije donirala je Srebrenici pet miliona evra.

Novi saziv Skupštine

Većina

SNSD (5),

SDS (2),

DNS (2),

SDP (2),

Pokret za preokret (1),

SDA (1) i

SBB (1)

Opozicija

SDA (4)

SBiH (1)

PDP (1) i

SRS-Srpska u sigurne ruke (1)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana