Savremeni prečistač spas za riječne tokove

D. J.
Savremeni prečistač spas za riječne tokove

Srbac - Višedecenijski problem ispuštanja fekalnih i industrijskih voda u riječne tokove mogao bi u Srpcu biti riješen izgradnjom savremenog prečistača otpadnih voda koji funkcioniše na biljnoj bazi.

Nosilac ove aktivnosti trebalo bi da bude srbački profesor Čedo Maksimović koji predaje na Imperijal koledžu u Londonu. On je prezentovao inovativni metod sakupljanja i prečišćavanja otpadnih voda koji je sve popularniji u svijetu. Kazao je da ova postrojenja u unutrašnjosti izgledaju kao botanička bašta sa akvatičkim biljem.

- U svijetu postoji oko 300 ovakvih postrojenja, a sa grupom radimo na ovakvom prečistaču u jednom japanskom gradu sa 120.000 stanovnika. U Budimpešti se ovakvo postrojenje nalazi u centru grada pod istim krovom sa kafićima i galerijom - rekao je Maksimović koji je prije nekoliko dana boravio sa delegacijom opštine Srbac u Budimpešti.

Načelnik opštine Srbac Mlađan Dragosavljević rekao je da će novac za izgradnju postrojenja pokušati da obezbijedi uz pomoć međunarodnih organizacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana