Savo Minić, načelnik opštine Šamac: Grad obnovljen, ali na izdisaju

Anita Janković
Savo Minić, načelnik opštine Šamac: Grad obnovljen, ali na izdisaju

Godinu poslije katastrofalnih poplava, koje su pogodile Šamac, narod živi teško, a najveći problem je što je ionako klimava privreda potpuno uništena, rekao je u intervjuu za "Glas Srpske" načelnik ove opštine Savo Minić.

* GLAS: Kakvo je stanje u Šamcu i u kojem stepenu je sanirana šteta?

MINIĆ: Šamac je najviše stradao. Voda se zadržala 11 dana i iza sebe ostavila ogromne količine otpada i blato i mulj viši od 30 centimetara. Sve ustanove su stradale, ali su sanirane ili je sanacija u završnoj fazi. Realizovana su 82 projekta i u njih je uloženo 19 miliona KM, a u toku je realizacija projekata vrijednih devet miliona. Od Vlade RS kroz vaučere smo građanima podijelili 13,36 miliona maraka i polako se oporavljamo.

* GLAS: Da li je narod zadovoljan tom pomoći?

MINIĆ: Narod nije zadovoljan i to nezadovoljstvo je najčešće povezano s tim da je komšija dobio sve, a onaj koji se žali ništa. Znam da im je uništeno sve i da pomoć koju smo dijelili nije dovoljna, ali nema porodice koja ništa nije dobila. Najveći problem jeste to što ljudi nemaju gdje da rade. Djeca će krenuti u nove škole, sjesti u nove klupe, ali šta to znači kad roditelji ne mogu da im daju dvije marke za sendvič. Potonula privreda ja naš najveći problem. Bila je krhka i na staklenim nogama, a sada je na dnu. Imamo sve mogućnosti da živimo dobro, ali to se ne događa. Na ušću smo dvije rijeke, imamo magistralni i regionalni put, željeznicu, luku, u blizini smo granice, ali nemamo investitore. Snosim odgovornost, ali šta ja kao načelnik i menadžment imamo sa privatizacijom luke, "Uniglasa", industrije tekstila... Zbog toga imamo kuknjavu nezadovoljnog naroda.

* GLAS: Zbog čega Luka Šamac, čiji je vlasnik kompanija "Balkan stil", ne radi duže od godinu?

MINIĆ: To je najveći promašaj i privredna katastrofa opštine. Privatizacijom tog preduzeća nije urađen dobar posao. Isključena je nacionalna jurisdikcija RS i ugovorena arbitraža Privredne komore u Beogradu. Obaveze koje je imao investitor, a koje su se, između ostalog, odnosile na zapošljavanje 300 radnika nisu ispoštovane. Uspjeli su da na sebe upišu i prevedu 55 hektara zemljišta. Apelujem na nadležne institucije RS da raskinu taj ugovor. Ne smijemo sjediti i skrštenih ruku gledati uništavanje tog preduzeća.

* GLAS: Šte ste uradili kako biste privukli investitore?

MINIĆ: Struja u RS jeftinija je za 27 odsto u odnosu na EU, imamo jeftinu radnu snagu, transportnu mrežu, obezbijedili smo najniže takse i naknade u RS, smanjili rente na zemljište. Pisali smo ambasadama stranih država, primali ambasadore, istakli naše prednosti i kapacitete, rekli šta možemo da im ponudimo, ali opet nije bilo rezultata.

* GLAS: Imate li plan za izlazak iz teške situacije?

MINIĆ: Hitno nam trebaju strani investitori, pokretanje privrede, poljoprivrede i svih kapaciteta kojima raspolažemo. Potrebna nam je pomoć Vlade RS, jer mi ne možemo obezbijediti kontakte sa velikim investitorima. Apelujem na Vladu RS da joj Šamac bude prioritet, jer nam treba najmanje 1.000 radnih mjesta.

Nafta

* GLAS: U Obudovcu je, prema preliminarnim rezultatima istraživanja, pronađena nafta. Imate li informacije da li su njene količine dovoljne za eksploataciju?

MINIĆ: Vidjeli smo potkovicu i već se vozili u kočijama. Izračunali smo da bi trebalo da imamo od 600.000 do 800.000 maraka godišnje u budžetu ako dođe do eksploatacije. To bi za Šamac značilo mnogo, jer bi se aktivirale još tri bušotine, a te investicije su vrijedne deset miliona dolara. Postojala bi potreba za radnicima, prevozom sirovina, razmišljali smo i razgovarali o cjevovodu. Moramo sačekati zvanične podatke "Jadran nafta gasa" i ne smijemo se veseliti prije vremena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana