Savjet nacionalnih manjina: Dostojanstveno obilježiti dan borbe protiv fašizma i antisemitizma

srna
Foto: gs

SARAJEVO - Dostojanstveno obilježavanje 9. novembra - Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma predstavlja dužnost svake demokratske i civilizovane države, u kojoj se poštuju ljudska, građanska i prava manjina, te u kojoj su sve institucije vlasti, kao i predstavnici civilnog društva, fokusirani na borbu protiv politika kojima se širi mržnja, netrpeljivost, strah i nasilje prema drugim i drugačijim, saopšteno je iz Savjeta nacionalnih manjina BiH.

 "Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma, koji se u svijetu obilježava kao dan sjećanja na zloglasnu Kristalnu noć iz 1938. godine, odnosno na početak nacističkog Holokausta nad Jevrejima, predstavlja obavezu za sve nas da ostanemo posvećeni sjećanju i odavanju počasti žrtvama fašizma i nacizma", navedeno je u saopštenju.

Obilježavajući Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma i sjećajući se nevinih žrtava nacističkih i svih drugih totalitarnih režima u svijetu, Savjet nacionalnih manjina BiH apeluje na poštovanje Ustavom BiH i drugim međunarodnim konvencijama garantovanih ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Iz Savjeta apeluju i na primjenu svih domaćih zakona i međunarodnih dokumenata kojima se zabranjuje i kažnjava svaki oblik diskriminacije, a posebno rasne, vjerske i nacionalne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana