Savić: Svako od nas je čuvar svog jezika

Srna
Savić: Svako od nas je čuvar svog jezika

KOZARSKA DUBICA - Svako je čuvar svog jezika, a njegova sudbina povezana je sa sudbinom naroda, rečeno je večeras u Kozarskoj Dubici, na prvoj kulturnoj manifestaciji, povodom Dana maternjeg jezika.

Govoreći o jeziku i njegovom značaju za identitet naroda, predsjednik Udruženja lektora Republike Srpske Aleksandra Savić istakla je da je počastvovana i oduševljena činjenicom da je ovakva svečanost upriličena povodom Dana maternjeg jezika.

“Svake godine na neki način obilježimo ovaj datum putem medija ili društvenih mreža, ali na ovakav način da se govori o najvažnijim stvarima jezika, još nije urađeno. Poslali ste poruku iz svoga grada kako se treba odnositi prema jeziku, a svako od nas je čuvar svog jezika”, izjavila je Savićeva novinarima na svečanosti u Domu kulture u Kozarskoj Dubici, kojoj je prisustvovala i ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Jujuć.

Jujićeva je podsjetila da se Međunatodni dan maternjeg jezika obilježava u cijelom svijetu 21. februara, a da je osnovni cilj podizanje svijesti o značaju maternjeg jedžika.

“Unesko je svojim zaključkom iz 1999. godine uspostavio Dan maternjeg jezika. Na ovaj dan promovišemo jezičku i kulturnu različitost, odnosno, višejezičnost, te su manifestacije ovog tipa za svaku pohvalu”, rekla je Jujićeva.

Profesor Duško Pevulja istakao je u Domu kulture, gdje je manifestacija održana, da se kroz priču i pjesmu o jeziku, živu riječ domaćih pisaca može sačuvati svoj jezik, i da, ako se poznaje, zna njegova istorija i sudbina, jer sudbina jezika povezana je sa sudbinom njegovog naroda.

On je ukazao da treba imati odgovornost prema svom jeziku, osluškivati ga, truditi se da se što pravilnije govori, a to se može najpunije činiti kroz školski sistem i neprestano njegovanje te kulture kroz institucije, ali i svako ponaosob.

Profesor je istakao da je jezik lična karta svakog pojedinca, jer ni sa čim se potpunije neko ne predstavlja, nego načinom na koji govori i svojim odnosom prema jeziku.

Načelnik opštine Radenko Reljić pohvalio je organizaciju manifestacije jer sala Doma kulture bila prepuna publike.

“Nadam se da će ovakvih manifestacija biti više, naročito tokom proljeća i ljeta jer građani su željni ovakvih događaja. Ovo dešavanje zaslužuje pažnju i u budućnosti nadam se da neće izostati obilježavanje Dana maternjeg jezika u Kozarskoj Dubici”, rekao je Reljić.

Profesor srpskog jezika i književnosti Bojana Vučen istakla je da se od djetinjstva usvaja maternji govor onako kako se u okolini čuje, te da su to temelji za dalje.

“Rijetkost je da se grad potrudi da u jednu manifestaciju uključi sve vrijedne ljude koji njeguju kulturu, lijepu riječ i pjesmu na srpskom jeziku u jednoj sredini. Ovaj dan je važan da se podsjetimo kako svakodnevno trebamo njegovati kulturu izražavanja i pisanja i samo tako nema problema za položaj srpskog jezika u budućnosti”, ukazal je Vučenova.

Direktor Centra za informisanje i kulturu opštine Kozarska Dubica Dijana Kondić izjavila je da je ovo prvi put da se ovakav događaj organizuje u tom gradu.

“Nadam se da je ovo samo početak i da ćemo ubuduće više pažnje posvećivati značaju našeg maternjeg jezika. Svakako bih pohvalila inicijativu koja je potekla od predsjednika Opštinskog odbora SNSD-a Rankice Marelj i nadam se da će i drugi slijediti taj primjer kako bismo imali više ovakvih manifestacija u našoj kulturnoj ustanovi”, dodala je Kondićeva.

Kulturno–umjetnički program uveličali su Srpsko pjevačko društvo “Višnjić”, koje radi u sastavu Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta”, učenici srednje i osnovnih škola pod mentorstvom profesora srpskog jezika i književnosti.

Organizatori događaja bili su opštinski odbori SNSD-a, NPS-a, SP i NDP-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana