Savez studenata Rudarskog fakulteta domaćin ovogodišnje „Georudarijade“

Srna
Foto: Printskrin

PRIJEDOR- Savez studenata Rudarskog fakulteta Prijedor ove godine prvi put je organizator i domaćin tradicionalne međunarodne manifestacije "Georudarijada" koja okuplja studente devet univerziteta iz šest država, izjavio je predsjednik ove studentske organizacije Srđan Šobot.

"Georudarijada" će biti održana od 27. aprila do 1. maja u Gradu sunca kod Trebinja.

Šobot je naveo da se očekuje oko 300 učesnika iz Slovenije, Hrvatske, BiH, Srbije, Makedonije i Bugarske sa fakulteta rudarstva, geologije i nafte iz Ljubljane, Zagreba, Varaždina, Prijedora, Tuzle, Beograda, Bora, Štipa i Sofije.

On je rekao Srni da su prvi put u istoriji fakulteta organizatori, ističući da u posljednjih deset godina nijedan fakultet iz Republike Srpske nije organizovao sličnu manifestaciju na teritoriji Srpske.

"Mi bismo bili najsretniji da smo to mogli na Kozari, ali trenutno nema smještajnog kapaciteta. I u drugim zemljama nije neophodno da se Georudarijada održava u gradu u kojem je fakultet, pa je tako Zagreb svoju organizovao u Splitu", pojasnio je Šobot.

Ove godine cijena smještaja i hrane po studentu je 120 evra u hotelu, a 100 evra u hostelu za četiri dana.

"I kada smo bili učesnici drugih Georudarijada uspijevali smo uz pomoć sponzora da prikupimo dovoljno novca da student za to ne plaća više od 100 KM, a to pokušavamo i sada kad smo domaćini, s tim da sada imamo i obavezu izrade pehara, medalja i majica, plaćanje sportskih terena i konferencijskih sala, te troškova prevoza", dodao je Šobot.

Manifestacija je sportsko-naučnog karaktera. Studenti izlažu svoje naučne radove, učestvuju u kvizu znanja koji je usko vezan za struku i takmiče se u fudbalu, basketu, odbojci, šahu i stonom tenisu, a onaj ko u zbiru skupi najviše bodova, najuspješniji je fakultet te godine i dobija prenosni pehar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana