Savez Srba u Štajerskoj organizovao manifestaciju: "Sretenjski susreti" grade mostove prijateljstva

Vanja Žarković
Savez Srba u Štajerskoj organizovao manifestaciju: "Sretenjski susreti" grade mostove prijateljstva

GRAC - Okupljanje i saradnja srpskog naroda je važna gdje god da se nalazi, a Sretenje je dan koji nas podsjeća da treba da budemo ponosni na naše korijene.

Ovo je za "Glas Srpske" istakao predsjednik Udruženja KERB (Kulturna baština i identitet integracija u Štajerskoj), Željko Milinović nakon "Sretenjskih susreta" čije je obilježavanje, povodom Dana državnosti Srbije, počelo minulog vikenda u Gracu.

Milinović je istakao da je manifestaciju organizovao Savez Srba u Štajerskoj, a pored bogatog kulturno-umjetničkog programa publici su se predstavile brojne organizacije koje kroz različite projekte afirmišu ideje sa ciljem da doprinosu jedinstvu srpske zajednice.

- KERB je predstavio svoje ideje, između kojih su i okupljanja u kulturno-sportskim aktivnostima, čime podstičemo multikulturalizam i odbacujemo sve vrste ksenofobija. Svi su dobrodošli na buduća druženja i aktivnosti koje planiramo i podržavamo. Ova manifestacije je primjer kako je zajednički rad i angažovanje ključno za postizanje ciljeva -  istakao je Milinović.

Ovaj Banjalučanin, koji već godinama živi u Gracu, kaže da su "Sretenjski susreti" udružili mnoštvo dobrih ljudi i da su se rodila nova prijateljstva.

Predsjednik Saveza Srba u Štajerskoj Goran Jović rekao je da Sretenje ne donosi samo priliku za radost i zajedništvo, već omogućava da se, kako kaže, osvrnemo na bogatu istoriju i značaj koji ovaj dan ima za srpski narod.

- Sretenje nas podsjeća da je naš identitet duboko ukorijenjen u istoriji, ali istovremeno postavlja izazov pred nas da gradimo bolju budućnost za naredne generacije. Ujedinjeni u ljubavi prema našoj otadžbini gradimo mostove između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti - rekao je Jović.

Prema njegovim riječima, uticaj srpske dijaspore doprinosi stvaranju uslova za bolje odnose Srbije i Austrije i da kroz kulturne događaje i saradnju doprinosi raznolikosti austrijskog društva.

- Aktivnosti poput jezičkih škola, kulturnih centara i obrazovnih programa podržavaju očuvanje srpskog jezika i kulture među mladim generacijama. Kulturne manifestacije kroz igru i pjesmu unapređuju međukulturno razumijevanje, a kroz sport mislim da ne moramo posebno ni da spominjemo - dodao je Jović.

Istoričar Dejan Segić je održao predavanje na temu "Srpska revolucija – od ustaničkog do ustavnog Sretenja (1804 - 1835)", a u programu su učestvovali i Crkveni hor hrama Svetih Ćirila i Metodija iz Graca, Prosvjetina škola srpskog jezika - Grac, KUD "Sveti Sava" Grac, Udruženje "Kulturna baština i identitet integriteta" iz Graca, Udruženje "Srbi za Srbe" Austrija, Sportski klub "Obilić" iz Graca. Svojim prisustvom program su obogatili i predsjedavajuća u Savjetodavnom vijeću za strance u Gracu Irina Karamarković i gradski savjetnik za integracije u Gracu Robert Krtocer koji pružaju podršku u radu Prosvjetine škole srpskog jezika.

Podrška

Među brojnim zvanicama, manifestaciju je uveličao i šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji Mladen Filipović.

- Zajedno sa Savezom Srba u Austriji i svim drugim relevantnim organizacijama i institucijama nastavićemo da podržavamo projekte srpskih klubova i udruženja širom Austrije. Važno je da zajedno afirmišemo ideje koje doprinose jedinstvu srpske zajednice u Austriji - poručio je Filipović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana