Sarajevo jutros četvrti najzagađeniji grad na svijetu

Tanjug
Foto: Kliks, arhiva

SARAJEVO - Prema jutrošnjim podacima stranice IQ AirVisua indeks zagađenja vazduha u Sarajevu iznosi 198 što ga svrstava među četiri najzagađenija grada svijeta.

Prvi na listi najzagađenijih gradova je Delhi u Indiji s indeksom kvaliteta vazduha od 317, sledi Lahore u Pakistanu gdje indeks zagađenja iznosi 287, a treća je Daka u Bangladešu s indeksom koji iznosi 208.

Sarajevo je četvrti grad na listi, a indeks zagađenja koji iznosi 198 i povećan je u odnosu na jučerašnje podatke kada je iznosio 158, prenio je Kliks.

Prema tim podacima, Sarejevo se nalazi u "crvenoj zoni" što znači da se vazduh procjenjuje kao nezdrav (indeks kvaliteta od 151-200).

U skladu s tim, smjernice Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo prilikom ovakvih situacija naglašavaju da je za sve kategorije stanovništva preporučljivo da obustave naprezanja i rekreativne aktivnosti, posebno u jutarnjim i večernjim časovima, kada se zagađujuće materije duže zadržavaju u atmosferi.

Ako se planira boravak napolju, preporučuje se nošenje maske za lice sa zaštitnim respiratornim filterima.

Najugroženije kategorije stanovništva su trudnice, stare osobe i djeca, kao i osobe s respiratornim i srčanim problemima koje bi morale ostati u zatvorenom.
 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana