Sarajevo: Godišnje jedno krštenje ili vjenčanje

Željka Domazet
Sarajevo: Godišnje jedno krštenje ili vjenčanje

Sarajevo - Hram Svetog preobraženja Gospodnjeg na Pofalićima u Sarajevu juče je proslavio krsnu slavu i 75 godina postojanja, a ovom se prilikom okupio veliki broj vjernika, nekadašnjih stanovnika Sarajeva, koji su došli iz različitih dijelova Srpske.

Nakon svete liturgije i slavskog obreda obavljeno je osveštanje grožđa i organizovana litija oko hrama. Kum slave hrama ove godine bio je Nedeljko Elek sa svojom porodicom. Protojerej Jadran Danilović kaže da je došlo dosta pravoslavnog svijeta da obilježi slavu hrama, ali da ih je ranijih godina bilo daleko više.

- Slavilo se i po tri dana i bilo je veliko zborovanje. Zaustavljan je i tramvajski saobraćaj i tri saobraćajne trake, ali sada je drugo vrijeme i zahvaljujemo Bogu što nas se okupilo i ovoliko. Hram kada nije preobreženjska svetkovina posjećuju uglavnom stariji, a mladih nema. Nažalost, u ovom hramu godišnje imamo jedno ili nijedno krštenje ili vjenčanje, a najviše imamo sahrana - rekao je on.

Julijana Krsmanović, koja živi u Mokrom pored Pala, kaže da je posebno vezana za ovu crkvu, jer se u njoj vjenčala sa suprugom Dragišom, a tu je prije tri decenije kršten njen sin Siniša.

- Kćerka Maja je rođena u Sarajevu, ali je krštena u Palama, jer smo zbog rata otišli odavde. Stan u kom smo živjeli je nedaleko odavde pa me uvijek kada dođem savladaju emocije - kroz suze priča Julijana.

Mirjana Odžaković, koja živi u Sarajevu, rado dolazi u ovaj hram u kojem je i krštena.

- Znam sve o ovoj crkvi - kada je počela gradnja, ko su bili inicijatori gradnje 1936. godine i kada je bilo otvorenje crkve. Vladika Nikolaj Velimirović je došao na svečanost, koja je bila najveća u istoriji ovdašnjeg srpskog naroda. Litija je išla iz grada do crkve, a bili su tu i konjanici. Priređeni su i brojni kulturni događaji. Imam i fotografije iz tog doba - naglašava Mirjana.

Ističe da je veoma radosna zbog broja ljudi koji su došli na slavu crkve, jer je, napominje, sve manje srpskog naroda koji živi u Sarajevu, a i među njima su uglavnom stariji ljudi.

Svetkovini na Pofalićima prisustvovao je i visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko te drugi brojni gosti.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Staša Košarac je konstatovao da su, nažalost, politike devedesetih godina prošlog vijeka bile takve da je danas malo Srba ostalo u Sarajevu, ali da u ovaj hram dolaze iz Istočnog Sarajeva i drugih dijelova gdje su pronašli novi dom.

Hram Svetog preobraženja završen je i osveštan 8. septembra 1940. godine uz prisustvo njegove svetosti patrijarha srpskog Gavrila, brojnih vladika, 50 sveštenika, visokih gostiju i oko 50.000 vjernika. Od tada je svake godine u tom hramu proslavljano Preobraženje kao krsna slava hrama.

Tokom svog postojanja crkva je dva puta zatvarana i skrnavljena. Od 1941. do 1945. godina vlasti Nezavisne države Hrvatske zatvorile su hram, a sveštenike protjerale, a u ratnom periodu od 1992. do 1995. godine hram je bio provaljen i opljačkan. Popravljen je i osveštan po završetku rata 1995. godine. 

Od 2004. počinje oslikavanje unutrašnjosti hrama. On je po izgledu i dobrom održavanju jedan od najljepših u eparhiji Dabrobosanskoj. 

- Hram je bio česta meta vandala, razbijana su stakla, pisani grafiti, razbijana rasvjeta, ali otkako su postavljene kamere i zahvaljujući saradnji sa policijom, ovi napadi su prestali i nema problema - kaže Danilović.

Doboj

Obilježavajući Preobraženje u Doboju su uručene zahvalnice onima koji su pomogli ovom gradu tokom i nakon katastrofalnih poplava. Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS Zlatan Klokić rekao je da priznanje, koje je grad Doboj juče dodijelio predsjedniku RS Miloradu Dodiku i Vladi RS, predstavlja saznanje da su uradili dobar posao u toku i nakon poplava.

 

Rogatica

U Rogatici su vijence na spomen-kapelu, u kojoj se nalaze 284 fotografije poginulih boraca, položili predstavnici Ambasade Srbije u BiH i lokalne vlasti.

Načelnik opštine Rogatica Tomislav Puhalac rekao je novinarima da je ova opština finansijski stabilna te istakao da je jedna od najmanje zaduženih u Srpskoj i da je iz sopstvenih sredstava investirala 1,5 miliona KM u projekte.

 

Trebinje

Svetu arhijerejsku službu juče je služio vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, koji je čestitao slavu građanima Trebinja okupljenim ispred Sabornog hrama i pozvao ih na zajedništvo, iskrenu ljubav i da otvore srce jedni prema drugima. U Trebinju je juče povodom Preobraženjskih svečanosti organizovan i Sajam meda i vina, koji je okupio veliki broj gostiju.

 

 

Prnjavor

Srpska pravoslavna crkvena opština Prnjavor i opština Prnjavor organizovali su Preobraženjsku litiju. Litija je u Prnjavoru, nakon skoro osam decenija pauze, obnovljena lani u čast krsne slave opštine. Načelnik opštine Siniša Gatarić kaže da je cilj lokalne vlasti da litija postane sastavni dio života ovog grada i izrazio zahvalnost sugrađanima koji su svojim prisustvom dali doprinos ovom vjerskom činu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana