Sanja i Dragan Malešević iz Srpca odlučili da ostanu u Srpskoj: Rodni kraj draži od primamljivih ponuda

Dejan Jovičić
Sanja i Dragan Malešević iz Srpca odlučili da ostanu u Srpskoj: Rodni kraj draži od primamljivih ponuda

SRBAC - Sanja i Dragan Malešević, ponosni roditelji Stefana, prvorođene bebe ove godine u Srpcu, pored brojnih ponuda za posao iz inostranstva, odlučili su da ostanu u rodnom kraju, jer se, kako ističu, u Srpskoj može lijepo živjeti.

Dragan (29), iskusan tehničar koji barata CNC i drugim tehnologijama, nije pošao stopama brojnih drugih stanovnika sa istim kvalifikacijama, koje su veoma tražene na tržištu rada u Evropskoj uniji.

Pored brojnih ponuda, ovaj dvadesetdevetogodišnji Srpčanin, zaposlen u privatnom preduzeću “Drvoprodeks” u Prijebljezima, ipak je odlučio da ostane u gradu u kojem je odrastao i tu svije svoje porodično gnijezdo.

- Bilo je konkretnih ponuda, jer su poslodavci bili zadovoljni kvalifikacijama i vještinama koje posjedujem, ali smo odlučili da ostanemo, jer imam dobre uslove na poslu i zadovoljan sam odnosom sa poslodavcima. Uz malo volje i truda, može se i ovdje lijepo živjeti - kaže Dragan.

On i supruga Sanja su 3. januara u 2.50 časova dobila sina prvenca Stefana.

Sanja (23), koja je zaposlena u Specijalističkom centru “Hemera” u Srpcu, kaže da je osjećaj zbog dobitka sina prvenca neopisiv.

- Dobro se snalazimo u ulozi roditelja. Stefan je živahan, kao što su bili mama i tata. Planiramo u budućnosti još djece, barem još jedno za početak - kaže Sanja.

Stefana, prvorođenu bebu u Srpcu u 2021. godini, posjetili su ove sedmice i predstavnici opštine. Zamjenik načelnika opštine Vladimir Gužvić i načelnik Odjeljenja za opštu upravu Duško Mitrić uručili su Maleševićima poklone u vidu zlatnika, paketa higijenskih sredstava i drugih potrepština za bebu, uz poklon za roditelje. U skladu sa mjerama pronatalitetne politike opštine Srbac, Maleševićima je isplaćena i naknada za prvo dijete u porodici u iznosu od 250 KM.

Gužvić je rekao da je ovom posjetom nastavljena tradicija uručivanja poklona roditeljima za prvorođenu bebu u Srpcu i da će to biti nastavljeno i u budućnosti.

- Donijeli smo brojne pronatalitetne mjere na osnovu kojih već postižemo određene rezultate i namjera nam je da te mjere proširimo da bismo podstakli mlade da se ostvare u ulozi roditelja i zasnuju porodice u našoj lokalnoj zajednici - rekao je Gužvić.

Pored isplate jednokratnih novčanih pomoći za novorođenčad, u iznosu od 250 do 1.000 KM u zavisnosti od broja djece u porodici, Opštinska uprava sufinansira troškove jedne vantjelesne oplodnje, isplaćuje pomoć za porodice sa četvoro i više djece na mjesečnom nivou u iznosu od 100 KM i pomaže mladim bračnim parovima u kupovini građevinskog zemljišta za izgradnju stambenih jedinica.

- Ove godine planirano je da započnu aktivnosti na izgradnji stambene zgrade za mlade bračne parove, gdje će stanovi moći biti kupljeni po povoljnim uslovima - dodao je Gužvić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana