Šamac: Uređenje i pošumljavanje barskog kompleksa Tišina i Odmut

Srna
Šamac: Uređenje i pošumljavanje barskog kompleksa Tišina i Odmut

ŠAMAC - U Šamcu je danas počela akcija uređenja obala i pošumljavanja barskog kompleksa Tišina i Odmut, koji je od septembra prošle godine zaštićeno područje.

Akciju sprovode predstavnici Društva za istraživanje i zaštitu biodiverziteta iz Banjaluke i volonteri Omladinske organizacije Šamac.

Planirano je uređenje priobalne zone bara Tišina i Odmut, te zasađivanje 160 sadnica autohtonog drveća, hrasta lužnjaka, poljskog jasena i bijele vrbe.

"Cilj akcije je obnova ekosistema i razvoj autohtone šumske zajednice, utvrđivanje obala, sprečavanje erozije, zaštita od uništavanja obala otpadom, stvaranje zaklona za životinjske vrste, te podsticanje svih posjetilaca i korisnika bare Tišina na veću odgovornost i bolji odnos prema ovim vodenim površinama i privlačenje izletnika i posjetilaca na ovu lokacije", rekao je predsjednik Društva za istraživanje i zaštitu biodiverziteta Jovica Sjeničić.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu i inspekcijske poslove Predrag Nedić istakao je da Šamac podržava ovakve aktivnosti, naročito ako se odnose na uređenje i očuvanje životne sredine.

"Cilj nam je da napravimo turističku destinaciju gdje će dolaziti turisti, ribolovci, bilozi, zoolozi", rekao je Nedić.

Predsjednik Omladinske organizacije Šamac Tatjana Mijanović rekla je da je bitno da mladi učestvuju u ovakavim aktivnostima jer tako razvijaju osjećaj za zaštitu prirode i da slobodno vrijeme provedu na svježem vazduhu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana