Šamac: Puštena u rad moderna agrometeorološka stanica u Crkvini

Srna
Šamac: Puštena u rad moderna agrometeorološka stanica u Crkvini

ŠAMAC - U mjestu Crkvina, kod Šamca, danas je puštena u rad agrometeorološka stanica vrijednosti preko 100.000 KM, koju je donirala Vlada Japana, dok je šamačka opština izdvojila 6.000 KM za tehničke radove na instaliranju.

Agrometeorološku stanicu u rad su pustili direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Darko Borojević i načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević.

Borojević je izjavio novinarima da su danas pustili u rad modernu agrometeorološku stanicu koja je dio većeg projekta, donacije Vlade Japana, Republici Srpskoj i jedna od pet identičnih koja će biti postavljena na teritoriji Srpske i na lokacijama u Trebinju, Ljubinju, Prnjavoru i Slatini, u Banjaluci.

"Agrometeorološka stanica je dio sistema za osmatranje agrometeoroloških parametara u smislu unapređenja poljoprivredne proizvodnje. Pored niza parametara koje stanica mjeri softverskom analizom se dolazi do podataka kada i na koji način treba da se tretiraju poljoprivredni proizvodi, tako da poljoprivredni proizvođači imaju kvalitetnije podatke da bi donijeli odluku na koji način unaprijediti svoju poljoprivrednu proizvodnju", naveo je Borojević.

On je napomenuo da će stanica biti i u sistemu monitoringa količine padavina i odbrane od poplava, a podaci sa ove stanice će ući u razmjenu za potrebe hidroloških prognoznih modela.

"U toku je razvoj tog modela za sliv rijeke Bosne i u narednih pola godine trebali bi da imamo taj model na raspolaganju. Imaćemo informacije unaprijed kako se ponaša rijeka Bosna, odnosno da li nam prijeti poplava", rekao je Borojević.

Pomoćnik ministra za poljoprivredu Republike Srpske Milan Gavrić istakao je da će agrometeorološka stanica služiti za buduće unapređenje svih aktivnosti koje će ovdje voditi.

"Nastavljamo dalje na unapređenju meteoroloških podataka i njihovo prikupljanje. Nadam se da ćemo u isto vrijeme obezbjeđivati kvalitetne informacije za poljoprivrednike i rješavati probleme odbrane od poplava i slično", kaže Gavrić.

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević istakao je ovo poljoprivredno područje, te da agrometeorološka stanica mnogo znači za veliki broj poljoprivrednih proizvođača ne samo ovde, nego i okolnih mjesta.

Milićević je istakao da će stanica doprinijeti boljem praćenju svih agrometeoroloških parametara, te istakao da je ovaj projekat pokrenula Vlada Japana 2015. godine nakon katastrofalnih poplava.

On je naveo da će ta agrometeorološka stanica pratiti sve hidrometeorološke parametre i preventivne podatke koji su neophodni da se sagleda nivo vodostaja rijeka Save i Bosne, te da je dobit dvostruka za Šamac, ali i cijelu Posavinu. /kraj/spa/mir/foto

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana