Šamac: Obilježeno 28 godina od osnivanja Druge posavske brigade

Srna
Šamac: Obilježeno 28 godina od osnivanja Druge posavske brigade

ŠAMAC - Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca na centralni spomenik poginulim borcima u Šamcu, danas je obilježeno 28 godina od osnivanja Druge posavske brigade Vojske Republike Srpske.

Vijence su položili predstavnici opštinske boračke organizacije, udruženja logoraša i lokalne uprave. Predsjednik Opštinske boračke organizacije Šamac Radovan Zoranović istakao je da se danas prisjećaju svih boraca koji su učestvovali u brigadi, u oslobađanju ovih prostora i odbrani Republike Srpske.

On je naveo da je kroz Drugu posavsku pješadijsku brigadu prošlo više od 7.000 boraca, te da je poginulo njih 494, a ranjeno 1.220. Zoranović kaže da je Druga posavska brigada formirana je 17. maja 1992. godine, te da je obilježavanje dana brigade počelo od 1994. godine, da su od tada stalno slavili, osim u vrijeme borbenih dejstava 1992. godine i 2014. godine u vrijeme poplava.

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević istakao je da dan kada je osnovana ova brigada predstavlja dan kada je srpski narod Posavine pokazao da ima hrabrosti da za buduće generacije odbrani prostore na kojima je vijekovima živio.

"Danas se ne sjećamo samo onih koji su dali svoje živote, nego i porodica koje su iza njih ostale. Opštinska uprava svaku godinu povećava finansijska sredstva za pomoć borcima i ratnim vojnim invalidima od prve do četvrte kategorije", rekao je Milićević.

On je dodao da je u planu renoviranje svih spomenika na području Šamca tokom ove i naredne godine.

Milićević je napomenuo da je u saradnji mjesne Boračke organizacije Škarić, opštinske Boračke organizacije i opštinske Šamac izgrađena spomen-kapelu u Škariću posvećenu svim poginulim borcima iz te mjesne zajednice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana