Šamac: Obilježen Dan pobjede nad fašizmom

Srna
Šamac: Obilježen Dan pobjede nad fašizmom

ŠAMAC - Predstavnici Opštinske uprave i Boračke organizacije Šamac danas su povodom obilježavanja 75 godina od pobjede nad fašizmom položili vijence na spomen-kosturnicu poginulih boraca i žrtava Drugog svjetskog rata, kao i na centralni spomenik poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata 1992-1995. godine.

Predstavnici opštinske Boračke organizacije položili su vijence na spomen-kosturnicu, na kojoj su uklesana imena 600 lica sa područja Šamca koja su poginula u Drugom svjetskom ratu, od kojih 187 boraca, kao i na centralni spomenik poginulim borcima u proteklom ratu, na kojem su uklesana imena 440 poginulih pripadnika Druge posavske brigade, od kojih su 362 bila sa šamačkog područja.

Načelnik Odjeljenja za opštu upravu Lepa Trivić rekla je da je danas jedan od najznačajnijih dana u ljudskoj istoriji, dan kada je Njemačka potpisala kapitulaciju, čime je završen Drugi svjetski rat koji je odnio najveći broj ljudskih žrtava.

"Procjenjuje se da je negdje od 50 do 75 miliona ljudi izgubilo život u Drugom svjetskom ratu, a moramo ga pamtiti i po Holokaustu", navela je Trivićeva.

Predsjednik Boračke organizacije Radovan Zoranović istakao je da su danas polaženi vijenci da bi se obilježilo sedam i po decenija pobjede nad najvećom pošasti koja je vladala u 20. vijeku - fašizmom.

"U našem posljednjem odbrambeno-otadžbinskom ratu mi smo samo štitili naša ognjišta i naš narod da ne strada kao što je stradao u Drugom svjetskom ratu", rekao je Zoranović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana