Šamac: Kolo srpskih sestara otvorilo Etno-izložbu

Srna
Šamac: Kolo srpskih sestara otvorilo Etno-izložbu

ŠAMAC - U susret velikom prazniku Vidovdanu Kolo srpskih sestara “Kosovka djevojka” iz Šamca je otvorilo je Etno-izložbu gdje su predstavljene nošnje i tradicionalni predmeti iz 19. i početka 20. vijeka.

Predsjednica Kola srpskih sestara “Kosovka djevojka” Ana Simeunović rekla je da izložbom, koja je otvorena sinoć, ukazuju poštovanje svim divnim majkama i bakama koje su pored svih svojih teških poslova izrađivale predmete koji se koriste u svakodnevici, unoseći u to komponentu likovnosti i kolorita.

- Trudili smo da koristimo uglavnom autentične stare predmete. Izložbu čine narodne nošnje, a pokušali smo i predstaviti proces izrade tkanine. Tu su i dva izuzetna ćilima koja mogu da posluže kao ukras bilo kojeg doma i danas, a izložili smo i naše autohtone instrumente - kaže Simeunovićeva.

Ona je dodala da su predmete sakupljali duže vrijeme, nešto su kupili, a nešto dobili od ljudi koji su htjeli da sačuvaju ostavštinu svojih predaka.

- Nadamo se da ćemo što prije dobiti prostor za stalnu galeriju gdje bi tu svoju zbirku i dopunile i na taj način Šamac bi mogao da predstavi svoju tradiciju. Zamišljeno je da sve tri nacije budu zastupljene sa svim svojim osobenostima - kaže Simeunovićeva.

Ona je napomenula da je na izložbi najdragocjenija muška narodna nošnja sa originalnim prslukom, što je danas rijetkost.

Izložba će u prostorijama Kola srpskih sestara trajati 20 dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana