Sala Skupština opštine Srbac i pečat pod ključem

Cvija Mrkonjić
Sala Skupština opštine Srbac i pečat pod ključem

Srbac - Vanredna sjednica srbačke Skupštine održana je juče u staroj skupštinskoj sali u koju su odbornici sjeli poslije sedam godina, a na taj potez su bili prinuđeni jer smijenjeni predsjednik parlamenta Zoran Đukić i sekretar Dragica Vranić nisu željeli da im predaju ključeve nove sale.

Sjednici je prisustvovalo samo 13 odbornika nove skupštinske većine koju su formirali SNSD i DNS, dok se preostalih 12 odbornika iz SDS-a, NDP-a, PDP-a i SP-a nije pojavilo tvrdeći da se radi o nelegalnom zasjedanju. Sjednicu su ignorisali i opštinski funkcioneri i službenici zbog čega je novoizabrani predsjednik Skupštine opštine Goran Gavranović ostao bez pečata, a odbornici bez kartona za glasanje. Tonskog snimatelja su morali angažovati privatno, a za privremenog zapisničara imenovali su predsjednika Kluba odbornika SNSD-a i SP-a Krstu Čavora.

- Ovakva opstrukcija rada Skupštine je neviđena. Zar je došlo vrijeme da se može reći: “Opština - to sam ja”! Zakon sile moraće ustuknuti pred silom zakona. Svi bi ovoga trebalo da se plaše jer ne donosi ništa dobro našim građanima - rekao je Gavranović.

On je istakao da je rad Skupštine zakonit i da je nova većina legalna, što je potvrdilo i Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS koje je dalo pozitivno mišljenje na odluke donesene na aprilskom zasjedanju kada su smijenjeni Đukić i Vranićeva.

- Uprkos tome, primopredaja dužnosti još nije obavljena zbog čega je bilo nužno sazvati sjednicu kako bi bile formirane komisije koje će obaviti ovaj postupak - istakao je Gavranović.

Potpredsjednik Skupštine opštine Teodor Stojković pozvao je smijenjeno rukovodstvo da preda pečat i službene prostorije.

- Jednoglasno smo usvojili zaključak da primopredaja dužnosti bude obavljena u četvrtak, a ako to odbiju, obavijestićemo resorno ministarstvo i angažovati advokate kako bi krivično odgovarali oni koji vrše opstrukcije. Samovolja pojedinaca je dovela do kolapsa budžeta, a sada prijeti da potpuno blokira i rad zakonodavne vlasti, što će imati katastrofalne posljedice za građane - rekao je Stojković.

Đukić kaže da nije dao ključeve nove sale jer je ona predviđena za rad parlamenta.

- Ovo je bio neformalni skup građana. To znači da u četvrtak neće biti primopredaje dužnosti i poručujem SNSD-u i DNS-u da se vidimo na sudu - rekao je Đukić.

Nova većina najavila je ranije da će pokrenuti i opoziv načelnika opštine Drage Ćirića, koji više nema podršku parlamenta.

Predsjednik zabranjena zona

Goran Gavranović kaže da je opštinskim službenicima zabranjeno da s njim komuniciraju po bilo kom osnovu.

- Ne žele da službeno zavedu dokumentaciju koju im donesem niti da distribuiraju skupštinski materijal. Nisu mi dali ni mišljenje iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS koje je stiglo opštini nakon mog pitanja, već sam se morao snalaziti i tražiti kopije. To je nezapamćeno - ističe Gavranović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana