Sakan krčmi imovinu Vatrogasnog društva Kotor Varoš

Marijana Miljić
Sakan krčmi imovinu Vatrogasnog društva Kotor Varoš

Kotor Varoš - Grupa radnika Vatrogasnog društva iz Kotor Varoša podnijela je prijavu policiji protiv starješine ovog društva Nedeljka Sakana koga sumnjiče za zloupotrebu položaja počinjenu kroz niz malverzacija i nezakonitosti.

Radnici su u prijavi, u koju je "Glas Srpske" imao uvid, naveli da je Sakan nanio veliku štetu Vatrogasnom društvu i nezakonito stekao veliku imovinsku korist.

- Sakan je prodao vatrogasni kamion bez ikakve zakonske procedure. Popravlja svoja vozila i nabavlja namještaj za kuću na račun Vatrogasnog društva. U rezervoare vatrogasnih vozila toči male količine goriva, dok sebe i svoje prijatelje časti većim količinama goriva - navedeno je u prijavi.

Radnici navode i da je Sakan počinio zloupotrebe prilikom javnih nabavki i raspolaganja opremom društva.

- Dežuranu, koja je bila neuslovna za rad, sanirali su radnici Vatrogasnog društva bez ikakve naknade, a Sakan je uknjižio fakturu za te radove kako bi sebi pribavio materijalnu korist. Za vrijeme njegovog mandata otuđena je oprema iz skladišta, a od kada je došao na čelo Vatrogasnog društva nije urađen popis opreme i sredstava - istaknuto je u prijavi.

Sakana su optužili i da uz plate ne uplaćuje poreze i doprinose, zbog čega radnici nemaju zdravstvenu zaštitu, te da je neke radnike zapošljavao na osnovu lažnih diploma, dok je sebi odredio platu koju imaju načelnici odjeljenja u opštinskoj upravi.

Jedan od radnika koji su podnijeli prijavu protiv Sakana rekao je da žele da budu istražena zloupotreba položaja, krađe i niz drugih malverzacija u Vatrogasnom društvu o kojima bruji cijeli grad.

- Imamo dokaze za njegove zloupotrebe. Znamo šta je radio, a na policiji je da sve ispita i provjeri. Uvjereni smo da će i oni biti iznenađeni cifrom za koju je Sakan oštetio Vatrogasno društvo. Pomoći ćemo policiji da dođe do dokaza za nezakonitosti za koje sumnjičimo Sakana - rekao je ovaj radnik, koji je insistirao na anonimnosti.

Sakan nije želio da govori o optužbama koje su na njegov račun iznijeli radnici.

- Ne želim ništa da komentarišem. Na policiji je da utvrdi da li su te optužbe tačne ili ne. Sva dokumentacija im je na raspolaganju - kazao je Sakan.

Portparol Policijske uprave Banjaluka Marija Markanović rekla je da je Policijska stanica u Kotor Varošu zaprimila prijavu protiv osobe čiji su inicijali N. S.

- O navodima iz prijave upoznat je i dežurni tužilac Okružnog tužilaštva Banjaluka. Preuzećemo neophodne mjere i radnje s ciljem provjere navoda iz prijave - kazala je Markanovićeva.

Druga prijava

Nedeljko Sakan je za starješinu Vatrogasnog društva Kotor Varoš imenovan krajem 2014. godine kao kadar PDP-a.

Protiv njega je podnesena prijava i prošle godine, ali je, prema nezvaničnim informacijama, istraga minirana zahvaljujući uticaju i vezama visokorangiranih političara iz Kotor Varoša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana