Sajam zavičaja u Novom Sadu okupio 100 izlagača

Milijana Latinović
Sajam zavičaja u Novom Sadu okupio 100 izlagača

NOVI SAD - Sirevi, rakije, pekmez od drenjka, heljdino brašno, vunene čarape i narodne nošnje, samo su djelić zavičaja koji je 100 izlagača predstavilo danas u Novom Sadu na tradicionalnom Sajmu zavičaja.

Manifestaciju koja se održava treći put, a koja ima za cilj da poveže i unaprijedi saradnju institucija, organizacija i zavičajnih udruženja iz Srbije i regiona organizovao je vojvođanski Fond za izbjegla, raseljena lica i saradnju sa Srbima u regionu. Izlagači koji su se u Vojvodinu sjatili sa svih strana, od Krajine i Dalmacije do Rumunije i Mađarske na štandovima su predstavili zavičaj.

Sajam je otvorio direktor Fonda Duško Ćutilo koji je ranije "Glasu" rekao da je ova manifestacija pokrenuta 2019. godine s ciljem očuvanja i bogate kulturne baštine srpskog naroda, kroz očuvanje i promociju tradicije, običaja, jezika i kulture.

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić najavio je da će Vlada Vojvodine na narednoj sjednici donijeti odluku o sufinansiranju izgradnje proizvodnih pogona u opštini Milići u Republici Srpskoj, projektu čija je ukupna vrijednost 500.000 evra.

- Deo sredstva za realizaciju tog velikog projekta u Milićima opredeliće Pokrajinska vlada, a deo Vlada RS  - rekao je Sofić.

U "Master" hali su se okupili i brojni Petrovčani, Drvarčani, Grahovljaci kako oni koji su se vratili na ognjišta, tako i oni koji kroz razna udruženja u Srbiji čuvaju sjećanje na zavičaj i pretke.

Direktor Centra za podršku povratnicima u Unsko-sanski kanton (USK) Nemanja Davidović istakao je za "Glas Srpske" da je lijepo biti sa Petrovčanima koji su u rasijanju od 50-ih godina prošlog vijeka.

- Udruženja Petrovčana predstavljaju na Sajmu proizvode iz domaće radinosti, sir, med, vunene čarape i sve ono što predstavlja naš zavičaj i tradiciju koja se prenosi s koljena na koljeno – rekao je Davidović koji je i predsjedavajući Skupštine opštine Bosanski Petrovac. Naglasio je da je Sajam dobra prilika za jačanje saradnje među zavičajnim udruženjima.

Sajam ostaje otvoren danas do 20 časaova, a ulaz je besplatan.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana