Sajam u Banjaluci okuplja 50 poljoprivrednih proizvođača: Plodovi sela mame posjetioce

Danijela Bajić
Sajam u Banjaluci okuplja 50 poljoprivrednih proizvođača: Plodovi sela mame posjetioce

BANjALUKA - Sosovi, kozji sir, sokovi, namazi, džemovi, lješnik puter samo su neki od proizvoda napravljeni po jedinstvenoj recepturi, koji su tokom proteklog vikenda na sajmu “Plodovi sela malih proizvođača” u Banjaluci privukli brojne posjetioce.

Ovaj sajam, gdje oko 50 poljoprivrednih proizvođača, podijeljenih u dvije grupe, predstavlja proizvode iz vlastite proizvodnje, posjetioci će imati priliku da posjete i sljedećeg vikenda u Tržnom centru “Delta planet” u Banjaluci, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Neizostavni dio sajma, na kojem učestvuju poljoprivredni klasteri “Krajina”, “GLS” i “Una-Sana”, je degustacija vrhunskih proizvoda, gdje posjetioci imaju mogućnost da probaju proizvode i druže sa proizvođačima.

Menadžer Poljoprivrednog klastera “Krajina” Iskra Arapović istakla je da su prezadovoljni odzivom izlagača, ali i brojem posjetilaca koji su tokom proteklog vikenda obišli štandove malih proizvođača.

- Posjećenost je bila ogromna, posebno u nedjelju. Svi štandovi su bili prilično posjećeni, ali definitivno najveću pažnju privukli su sosovi. Posjetioce je sve zanimalo, od čega se oni prave, na koji način, sa čim mogu da se kombinuju i slično - kazala je Arapovićeva i dodala da ovaj klaster okuplja male proizvođače iz 12 lokalnih zajednica sa banjalučke regije.

Izuzetno posjećen bio je, istakla je Arapovićeva, i štand sa kozjim sirom, gdje su građani stajali u redu da bi probali i eventualno kupili ovaj proizvod.

- Bilo je posjetilaca koji su u subotu bili na sajmu i kupili neki proizvod, koji im se mnogo dopao, pa su se ponovo vratili i u nedjelju da još dokupe - ispričala je Arapovićeva.

Ništa manje zadovoljni nisu ni u Poljoprivrednom klasteru “GLS”. Menadžer Bojan Čikić kaže da su po završetku prvog dijela sajma sproveli anketu u kojoj su izlagači imali samo riječi hvale.

- Svi su odmah pitali kakve su mogućnosti da učestvuju i naredni vikend. Međutim, to nije moguće, jer i drugi proizvođači čekaju da izlažu proizvode iz svoje radinosti - rekao je Čikić.

Sajam je otvorio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Boris Pašalić, koji je istakao da je cilj sajma promocija malih poljoprivrednih proizvođača.

- Da bismo pomogli malim proizvođačima, odnosno učinili ih konkurentnim, omogućili smo njihovo udruživanje u klastere, kojih u RS ima sedam, a na ovom sajmu učestvuju tri. Klasteri, koje finansira Ministarstvo poljoprivrede, obuhvataju oko 5.500 malih gazdinstava, a cilj nam je da budu samoodrživi - rekao je Pašalić i dodao da je od izuzetnog značaja da stanovnici u RS prepoznaju važnost kupovine domaćih proizvoda.

Sajam regionalnog karaktera

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS su istakli da je ovaj sajam jedan od rezultata rada poljoprivrednih klastera koji djeluju na području Srpske, a njihovo formiranje i razvoj su podržani sredstvima IFAD projekta Razvoj konkurentnosti u ruralnim područjima. Sajam je regionalnog karaktera, jer okuplja proizvođače učlanjene u tri poljoprivredna klastera, koji pružaju podršku malim proizvođačima da promovišu i lakše plasiraju kvalitetne i ukusne proizvode. Osim toga, ujedno se ukazuje na značaj domaće proizvodnje, jer je veoma važno da ono što jedemo bude poznatog porijekla, svježe, lokalno proizvedeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana