Šahisti otvorili slavlje povodom Dana i krsne slave opštine Rogatica

S. M.
Šahisti otvorili slavlje povodom Dana i krsne slave opštine Rogatica

ROGATICA - Višednevne manifestacije posvećene Danu i krsnoj slavi opštine Rogatica Preobraženju Gospodnjem počele su memorijalnim šahovskim turnirom „Ratomir Rato Brkić”.

Organizator, 40. po redu turnira, bio je šahovski klub “Gorski”, a pokrovitelj opštinska uprava u Rogatici, u znak pijeteta prema jednom od utemeljivača organizovane igre šaha, davne 1961. godine u Rogatici.

Okupio je 27 šahista iz Rogatice, Sokoca, Čajniča, Pala, Istočnog Novog Sarajeva i Istočne Ilidže. Među njima su bili i fide majstori Predrag Batinić iz Sokoca i Lazar Stavnjak iz Čajniča.

Igralo se po švajcarskom sistemu, svako sa svakim, uz 10 minuta po takmičaru i nakon zanimljivih partija, koje su pratili najveći zaljubljenici u ovu drevnu igru, prvo mjesto osvojio je Batinić, koji je sakupio sedam poena. Drugo mjesto pripalo je Dragoslavu Ivanoviću iz Rogatice sa šest poena koliko je na trećem mjestu osvojio i Vlajko Stanišić sa Pala, četvrti je Nikola Janjić iz Istočnog Novog Sarajeva sa četiri poena, koliko je osvojio i petoplasirani Miroslav Ivanović iz Stare Pazove u Srbiji pa bi ovaj turnir mogao imati i međunarodni karakter.

Zanimljivo je da je Stavnjak zauzeo tek deveto mjesto sa četiri poena, dok je na posljednjem, 27 mjestu, Pavle Pajić koji je turnir okončao bez poena.

Po tradiciji fond nagrada bio je skroman, a uz novčanu nagradu od 120 maraka najuspješniji šahista dobio je i pehar, koga je obezbijedila opštinska uprava na čelu sa načelnikom Miloradom Jagodićem.

U njegovo ime je potpredsjednik Skupštine opštine Đoko Razdoljac povukao prvi potez na prvoj ploči za kojom su bili Batinić i Vojko Ujić iz Rogatice i na taj način simbolično otvorio turnir.

Uz sjećanje na pokojnog Ratomira Ratu Brkića, ovaj turnir, kako je izjavio glavni sudija i kontrolor, sekretar ŠK “Gorski” Momir Ašonja,  bio i generalna proba rogatičkih šahista pred ligaško takmičenje Republike Srpske, koje se od juče do 19. avgusta održava u Banji Dvorovi kod Bijeljine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana