Sa veselim strojem Lijevčanin Miodrag Trgić druguje četiri decenije

Miloš Vasiljević
Sa veselim strojem Lijevčanin Miodrag Trgić druguje četiri decenije

GRADIŠKA - Miodrag Trgić iz lijevčanskog sela Brezik Laminci više od četiri decenije druguje uz veseli stroj, pa tako i ovih dana uz porodicu i prijatelje peče rakiju, čija je čašica, kako sam kaže, razgovor, razbibriga, ali i zdravlje.

I dok s jedne strane domaćice već uveliko sa svojih deset prstiju spremaju zimnicu i pune rafove u ostavama, za jači pol druženje uz kotao u jesen je neizbježan dio tradicije.

- Radujem se kada se svi okupimo porodično i pečemo rakiju - počinje priču za “Glas Srpske” Trgić, kojeg je vihor rata protjerao sa vjekovnog ognjišta, tačnije Donjeg Vakufa, gdje su prije rata, veli, pekli rakiju na identičan način kao i sada. Ove godine su u komšiluku kupili šljive, koje u komu odstoje najmanje 21 dan zbog vrenja.

- Što se tiče šećera, dodamo dva, tri odsto, to je najbolji omjer. Dobra je ovo godina za rakiju. Potrebna je zrela šljiva i malo iskustva. Za kazan od 120 kilograma treba okvirno sat vremena  - objašnjava Trgić.

Trud, znanje i iskustvo, uz dobro zrelo voće, preduslovi su za dobru rakiju. Nije, dodaje domaćin iz Lijevča, sve ni do kazandžije.

Ipak, prema njegovim riječima, moraju se ispoštovati sve procedure, kako bi se dobio kvalitetan finalni proizvod. Naglašava da radije bira da ima litar do dva manje po kazanu, ali da kvalitet ne bude sporan.

- Kom mora biti rijedak, tako da s te strane nemamo problema. Ovaj starinski kazan koristim još od 2002. godine i nema tih para da bih ga mijenjao. Bude rakija po mom ukusu, ali i svi koji je probaju kažu da recept ne treba mijenjati - istakao je Trgić.

On tvrdi da se rakija koju peče on, ali i njegove komšije ne može nigdje na tržištu kupiti jer je riječ o kvalitetnom proizvodu.

- Ove godine imamo od 12 do 15 litara od jednog kazana, što je dobro. Ja to ostavljam na 45 stepeni, što je optimalno. Kada ispečeš rakiju, onda znaš šta piješ i šta trošiš. Zdrava je, a domaća, ali ne treba pretjerivati. Uz kafu ide obavezno rakija. Tu je i za fešte, slave, krštenja, veselja - rekao je Trgić.

Ova godina je bila sušna, ali je šljiva odlična.

- Čačanka se pokazala kao pun pogodak. Zrelija i sitnija šljiva ne podbaci, to znam iz ličnog primjera - kazao je Trgić, koji svake godine ispeče otprilike 100 litara.

On kaže da pravi domaćin uvijek u kući mora imati zalihe rakije, ali da se pije umjereno. Jer u rakiji, a posebno šljivovici, koja je njegov favorit, treba uživati.

Pjesma

Uz radio koji u pozadini svira lakše je i peći rakiju, a Trgić nerijetko i zapjeva uz kazan.

- Radim na građevinama od kada znam za sebe, ali ne žalim se. Srećan sam i zadovoljan. Zato i kad smo na skeli pjevušimo, a uz kazan se to i podrazumijeva. Jer, ko pjeva zlo ne misli - kroz smijeh ističe Trgić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana