Sa monasima bez predaha krote vatrenu stihiju

Anita Janković-Rečević
Sa monasima bez predaha krote vatrenu stihiju

Trebinje - Vatrogasci iz Trebinja već šest dugih dana i isto toliko neprospavanih noći, ulažući nadljudske napore, krote vatrenu stihiju koja neumorno bukti i prijeti selima.

Vremena za predah gotovo da nije ni bilo, jer taman kad su se ponadali da su pobijedili požar, vatra ih je ponovo iznenadila. Požar na platou Zubci uspjeli su da ugase juče ujutro u tri časa, a od velike pomoći bila je kiša koja je pala u noći između srijede i četvrtka. Međutim, jak vjetar juče je ponovo rasplamsao vatru koja se širila prema Golom brdu i kuli Petrina iznad grada.

Vatrogascima su, u nadljudskim naporima da se izbore sa vatrom, u pomoć priskočili i monasi koji su predano gasili požar, kao i pripadnici Vatrogasnog društva "Lastva", Civilne zaštite "Hidroelektrana na Trebišnjici" i Centra za gazdovanje kršom. Vatrogasci pričaju da od proteklog vikenda, pod punom opremom i u znoju biju bitku na vatrenom frontu.

- Vatru je danonoćno gasilo više od 50 vatrogasaca. Požar je bio na nepristupačnom terenu i najveći je problem bila visoka temperatura koju je podgrijavala vatra. Zemlja je ispucala, trava se sasušila, čak je i kamen bio zagrijan, a nije bilo načina za rashlađivanje - kaže komandir trebinjske Vatrogasne jedinice Tripo Đuk.

Među volonterima koji su se uhvatili u koštac sa vatrom su i monasi manastira Tvrdoš. Pred buktinjom nije posustajao ni monah Porfirije, koji je rekao da je svaki ugašeni metar za njih izvojevana pobjeda.

- Na terenu nas je bilo oko desetak i vrućina je bila nesnošljiva. Vjetar je stalno raspirivao vatru na sve strane pa nismo imali orijentir - kazao je monah Porfirije i dodao da im je problem predstavljalo i to što su požari bili poprilično udaljeni, a put do njih vodio je kroz kamene i krševite predjele. Ističe da su zbog toga bili primorani da vodu za gašenje vatre nose po dva, tri  kilometra uzbrdo u naprtnjačama teškim 25 kilograma. 

Ćuk je dodao da je vatrogascima mnogo značila pomoć monaha. Ističe da su vatrogasci veoma izmoreni jer je mnogo onih koji svojim kućama nisu išli po nekoliko dana.

- Ljudi su na terenu i po dva dana, bez odmora i osvježenja - rekao je Ćuk.

Dodao je da opreme za borbu sa vatrom ne manjka jer su nabavili nešto nove, dok je na staroj zimus obavljen remont.

Monasi iz manastira Tvrdoš poručuju da su veoma ponosni na trebinjske vatrogasce jer se iz godine u godinu pokazuju kao veliki profesionalci sa izuzetnim fizičkim i psihičkim sposobnostima.

- Pomažem im godinama i još nisam vidio da se ijedan od njih požalio, uspaničio ili uplašio kada je vatrena stihija krenula nekontrolisano da bukti - kazao je monah Porfirije i istakao da je, nažalost, uzrok požara, kao i u većini slučajeva, bio ljudski faktor, zbog čega apeluje na stanovnike da povedu računa kad pale vatru. 

Vjetar širi plamen

Šef Odsjeka trebinjske Civilne zaštite Miljan Tomašević je rekao da je jedan krak vatre aktiviran u rejonu Zubaca - od Oraških brda prema Konjskom.

Trebinjski vatrogasci, pripadnici Civilne zaštite grada i "Hidroelektrana na Trebišnjici" (HET) na terenu pokušavaju da presijeku vatrenu stihiju koju vjetar ubrzava i širi. Lastvanski vatrogasci gase šumski požar u rejonu Borove glave iznad Lastve koji je zahvatio borovu šumu.
U gašenju ovog požara pomažu im i trebinjski vatrogasci, šumari, lovci i radnici pojedinih privatnih preduzeća.
Uzrok je, najvjerovatnije, udar groma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana