Ruski geografi posjetili zadrugu Agrojapra

Srna
Ruski geografi posjetili zadrugu Agrojapra

Novi Grad - Grupa od 38 ruskih doktora nauka iz raznih oblasti geografije danas je posjetila Poljoprivrednu zadrugu "Agrojapra" u Donjim Agićima kod Novog Grada.

Profesor Drago Todić, koji je bio domaćin, rekao je da su ovi eminentni naučnici učestvovali na dvodnevnom naučnom skupu u Banjaluci u organizaciji Geografskog društva Republike Srpske, a danas su posjetili opštinu Novi Grad i zadrugu "Agrojapara" koja je primjer dobrog organizovanja i pokretanja proizvodnje na seoskom području.

Predsjednik Geografskog društva Republike Srpske Rajko Gnjato kaže da je saradnja sa ruskim kolegama značajna, traje godinama i manifestuje se u svim oblicima naučnog i nastavnog rada.

"Ove godine smo otišli korak dalje i organizovali naučni skup", rekao je Gnjato, koji je i profesor na Odsjeku za geografiju i prostorno planiranje Prirodno-matematičkog fakulteta Banjaluka.

Predsjednik Asocijacije ruskih društvenih geografa Aleksandar Družinin smatra da je važno da geografi vide kako je uređen život u ovom dijelu Republike Srpske.

"Jedan od rezultat naučnog skupa u Banjaluci je da smo se upoznali sa srpskom geografskom školom. Osim toga, detaljno smo istražili procese koji se u naše vrijeme dešavaju u evro-azijskom prostoru. Posebno smo vidjeli koliko je jaka i tijesna veza između srpskog i ruskog naroda i to treba da traje i da se razvija", rekao je on.

Direktor zadruge "Agrojapra" Nada Nešković Railić smatra da je današnja posjeta važna za opštinu Novi Grad i kaže da joj je drago što su imali šta pokazati uglednim ruskim naučnicima.

Gostima je predstavljen proces hladnog cijeđenja ulja iz sjemenki bundeve i suncokreta, a zatim su posjetili zadružni biblioteku gdje su razgledali etno izložbu i izložbu fotografija vodenica. �rdi da je bio maser, te da se brinuo o ranjenim borcima. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana