Rusi pozlatili delicije mladih banjalučkih kuvara

Anita Janković
Rusi pozlatili delicije mladih banjalučkih kuvara

Moskva - Učenici Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke škole iz Banjaluke kulinarskim umijećem oduševili su žiri Omladinskog gastronomskog festivala "Vaskrs 2017" u Moskvi, gdje su osvojili tri zlatne medalje i ponijeli titulu apsolutnog pobjednika.

Ekipa mladih kuvara iz Banjaluke, koju su činili profesor Predrag Tošić i dva učenika četvrtog razreda, osvojila je zlato za mesnu zakusku i za izložbeni sto, a najsjajniju medalju dobili su i kao ukupni pobjednici festivala.

Ruski žiri posebno je oduševila kuvana šunka sa rotkvicama i lukom koju su poslužili uz crni hljeb, a predstavili su i tradicionalne srpske šape, perece i šljivovicu.

Profesor Tošić kaže da je ponosan na svoje učenike jer su pokazali veliku volju, znanje i zalaganje.

- Ovo je njihov uspjeh, ali i uspjeh svih učenika i kolega naše škole - rekao je Tošić, koji je za emisiju "Pravoslavne priče" televizije "Sojuz" pripremao rusku salatu i predstavio Banjaluku, RS, kao i školu u kojoj radi.

Učenici Dražen Subotić i Ivana Kerezović, koji su tokom takmičenja bili odjeveni u tradicionalnu srpsku nošnju, naveli su da je bilo teško kuvati, ali da se trud isplatio.

- Ovo takmičenje je vrlo bogato iskustvo za nas. Razmijenili smo iskustva sa kolegama iz drugih škola koji su došli u Moskvu i upoznali njihove običaje - rekao je Subotić i dodao da su se takmičili sa mladim kuvarima iz pravoslavnih zemalja, Grčke, Srbije, Bugarske.

Pomoćnik direktora ove banjalučke obrazovne ustanove Maja Vuleta rekla je da je cijela škola oduševljena i presrećna zbog uspjeha u Rusiji.

- Nismo sumnjali u naše učenike i profesora i očekivali smo da će osvojiti neku medalju, ali ovo što su postigli je nevjerovatan uspjeh za jednu malu zemlju i malu Banjaluku. Kada smo čuli za pobjedu, prvo smo bili šokirani pa je tek onda uslijedila radost i veselje. Preponosni smo na njih - rekla je Vuleta.

Ona je istakla da posebnu zahvalnost za odlazak na takmičenje duguju predsjedniku RS Miloradu Dodiku koji je đacima i profesoru platio avionske karte za put u Moskvu.

- Škola nije imala novca za avionske karte i slali smo pisma brojnim institucijama tražeći pomoć, a jedini odgovor dobili smo iz Kabineta predsjednika RS gdje su prepoznali značaj takmičenja, zbog čega smo im neizmjerno zahvalni - navela je Vuleta.

Omladinski gastronomski festival održan je u utorak u Kulturno-poslovnom centru Republike Komi u Moskvi, u organizaciji Sveto-Danilovog manastira i Centra za obnovu tradicija iz Moskve.

Takmičenje GATUS

Maja Vuleta je istakla da učenici banjalučke Ugostiteljske škole godinama postižu velike uspjehe na kulinarskim takmičenjima.

- Na gastronomsko-turističkom susretu GATUS, na kojem se takmiče ugostiteljsko-turističke škole sa prostora bivše Jugoslavije, naša škola je sedam godina zaredom nosilac zlatne medalje. U septembru prošle godine smo bili domaćini tog takmičenja i učestvovalo je 14 srednjih škola, a mi smo ponovo osvojili zlato - rekla je Vuleta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana