RUGIPP čuvar imovine Srpske i građana

Anita Janković Rečević
RUGIPP čuvar imovine Srpske i građana

BANjALUKA - Godina na izmaku za Republičku upravu za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP) bila je veoma izazovna i zahtjevna, ali i uspješna, dok u narednom periodu treba raditi na masovnoj procjeni vrijednosti nepokretnosti, kao i unapređenju usluga za građane.

Zaključeno je to na godišnjem sastanku menadžmenta RUGIPP-a sa šefovima svih 50 područnih jedinica i 14 područnih kancelarija koji je održan 21. i 22. decembra ove godine u vili “Mrakovica” na Kozari, a na kojem je razgovarano o rezultatima rada u 2023. i planovima rada za iduću godinu.

Direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Dragan Stanković je istakao da je prvi direktor RUGIPP-a koji je u 2023. godini obišao sve područne jedinice i područne kancelarije RUGIPP-a te sagledao stanje i uslove rada u svim organizacionim jedinicama.

- Smatram da možemo biti zadovoljni i ponosni na urađeno, ali da uvijek treba da težimo još boljem. Cilj nam je da u narednom periodu intenziviramo aktivnosti u vezi sa osnivanjem katastra nepokretnosti u rubnim opštinama koje se nalaze na entitetskoj granici sa FBiH i da u Komisije za izlaganje na javni uvid podataka o nepokretnostima i utvrđivanju prava na nepokretnostima imenujemo stručne ljude koji su zaposleni u našim područnim jedinicama i područnim kancelarijama - istakao je Stanković.

On je naglasio da se naredni period mora iskoristiti kako bi se stručno i u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srpske preduzele sve aktivnosti na zaštiti imovine Republike Srpske i njenih građana.

- Samo kada znamo da smo dali sve od sebe, možemo biti zadovoljni rezultatima - zaključio je Stanković i poručio da će 2025. godine zaposleni u RUGIPP-u učestvovati u svečanom defileu povodom obilježavanja 9. januara - Dana Republike.

Dodao je da je u narednoj godini planirano da se regionalno održe edukacije na kojima će se detaljno analizirati izvještaji o radu područnih jedinica i područnih kancelarija i definisati nedostaci kako bi se preduzele aktivnosti na njihovom otklanjanju, te da će se vršiti edukacija zaposlenih u vezi sa primjenom zakonskih i podzakonskih akata iz nadležnosti RUGIPP-a.

Drugog dana sastanku je prisustvovao glavni pravobranilac Pravobranilaštva Republike Srpske Milimir Govedarica koji je istakao da će Pravobanilaštvo i u narednom periodu nastaviti da štiti imovinu Srpske koja je nesporno u vlasništvu Republike.

- Osvrnuću se i na zaključak koji se odnosi na neophodnost osnivanja katastra nepokretnosti u graničnim područjima sa FBiH, jer je granična linija između entiteta utvrđena u skladu sa Dejtonskim sporazumom. Poznat vam je slučaj sa opštinom Istočna Ilidža, gdje su predstavnici FBiH za potrebe izvršenja premjera obilježili nepokretnosti koje su na teritoriji Republike Srpske - istakao je Govedarica.

Na kraju sastanka zaključeno je da svi zaposleni u RUGIPP-u treba da imaju jedinstven cilj, a to je efikasna, brza i moderna Uprava, kao pouzdan javni servis za pružanje usluga, te lider za sve geodetske i katastarske operacije i čuvar sigurnosti geoprostornih podataka i podataka o nepokretnostima u Republici Srpskoj.

Besplatan broj

Dragan Stanković je dodao da će u narednom periodu građanima biti ponovo omogućeno da na besplatan broj telefona 080 050 111 upute žalbe, sugestije, kritike, ali i pohvalu na rad zaposlenih u područnim jedinicama i kancelarijama. Za praćenje tih aktivnosti biće zadužen Sektor za poslove nadzora kao i Odjeljenje za interne kontrole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana